Alpint

Följ damernas super G

Av: 

Marcus Leifby

SPORTBLADET

Sportbladet.se:s Marcus Leifby rapporterar från VM-premiären

svenskhoppen Jessica Lindell Vikarby (startnummer 17), Anja Pärson (19) och Frida Hansdotter (43). FOTO: SCANPIX
svenskhoppen Jessica Lindell Vikarby (startnummer 17), Anja Pärson (19) och Frida Hansdotter (43). FOTO: SCANPIX

Stockholm/Val d'Isère

VM-premiär – och stor chans till svenska medaljer direkt.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby följer damernas super G – port för port – med hjälp från Patrik Thornéus och Jenny Modin som är på plats i Val d'Isère.

Första tjej startar 13.00 och de svenska medaljhoppen Anja Pärson och Jessica Lindell Vikarby startar som nummer 17 respektive 19.

Häng med!

13.58 Jenny Modin rapporterar att det inte är lika mycket folk i målfållan i ”Vald” som det var i Åre för två år sedan. Fransmännen är väl hemma och bakar baguetter eller strejkar eller något...

Jaha, nu kommer det information här om att Vonn också tränat en hel del i den här backen, tillsammans med fransyskorna. Varför var det ingen svenska som tänkte på det?

Åkare 29 i pisten nu. Amerikanskan Stacey Cook. Men hon är flera sekunder efter ganska tidigt och det är så här det kommer att se ut nu. Solen har dessutom gått i moln och det gör bara banan ännu mera svåråkt, menar experten Stig Strand.

Så här slutade dagens medaljstrid:

1. Lindsey Vonn, USA.

2. Marie Marchand-Arvier, Frankrike.

3. Andrea Fischbacher, Österrike.

Anja Pärson åkte ur och Jessica Lindell Vikarby kommer att sluta på en 12:e plats eller där omkring.

Vi lämnar rapporteringen nu och koncentrerar oss lite på landslagstruppen som Lars Lagerbäck presenterar just i detta nu. Det är truppen till träningskampen mot Österrike (11 februari) och vi (och ni?) är säkert lite nyfikna på om Henke Larsson är med.

I morgon är det dags för herrarnas super G-lopp med bland annat Patrik Järbyn, 64 år som ska försöka upprepa skrällen från Åre-VM där han tog brons.

Kommentarer, analyser och uppföljning från dagens lopp med Anja, Jessica och Frida får ni fortlöpande under eftermiddagen här på sajten.

Tack för att ni hängde med, vi hörs!

/ Marcus

13.54 Spekulationerna om att Anja skulle ha kört ut ”med vilja” gav inte kollega Patrik så mycket för.. ”I ett VM-lopp, nej, jag skulle inte tro det”, fnös han på en lina från Frankrike precis.

Lindsey Vonn står i ”vinnarcirkeln” och pekar på sin mössa med reklam från en sådan där dryck som piggar upp och i värsta fall ser till så att hjärtat stannar. Hon ser nöjd och glad och ganska segerviss ut och det är klart, det ska till ett smått under för att någon ska slå sig in på pallen nu.


13.50 Jaha, det var det, det... typ... Jag har svårt att tänka mig att någon kan hota Lindsey Vonn från att ta sitt första VM-guld. Kelly Vanderbeek till exempel, hon är över fem sekunder efter ledarinnan från USA i mål. Ha. Fem sekunder.

Vi kommer att följa några åkare till, upp till nr 30 ungefär, sen kommer blåbären och då är det inte så mycket att ropa hej över. Jo, jag vet att vi har en svenska till i super G men hon får nog svårt att slå sig in bland topplaceringarna här. Skulle Frida Hansdotter skrälla, jag då lovar jag att jag personligen ska cykla ner till de franska alperna i sommar och valla kor i VM-backen...

Frida Hansdotter är ett framtidsnamn, men ni ska givetvis få rapporter här på sajten så småningom.


13.42 Nu, äntligen, har vi en ny ledare... Amerikanskan Lindsey Vonn, som jag varnade för inför tävlingen, tar över ledningen efter ett kanonåk. Hon är 34 hundradelar före fransyskan i mål.


13.39 ANJA ÄR BORTA! Hon kör ur en bit före mål. Frågan är om hon ”kliver av” medvetet för att hålla igen lite inför kommande discipliner...? Hon klarar i alla fall inte försvara sitt VM-guld från VM i Åre 2007... Det var synd, verkligen synd. Men vilken jäkla backe de åker i? Det är en hemmaåkare i topp, inte helt oväntat. De har väl tränat i backen fyra gånger om dagen, 19 gånger i veckan under de senaste 36 månaderna...

13.38 Nja... ser försiktigt ut... Miss precis innan första mellantiden och sekunder efter. Nu måste hon sätta allt och lite till på resten av redan. Bra fart dock. Nej det här går inte, tyvärr..


13.37 Fabienne Suter, en av favoriterna, tappar fart efter några missar och hon är helt väck, hon också. Suter går i mål som sjua, hon slår Jessica med en hundradel. Nu är det dags för Anja. Kom igen nu Pärson, ge oss ett åttonde VM-guld!


13.35 Aj. Jessica går in på en sjundeplats efter flera småmissar på vägen ner. Hon är 1.84 efter och det blir ingen medalj till Huddinge i dag. Men snart har vi Anja på väg ner.


13.34 Bra start. Ohhhhh... stönar Strand. Men hon är med... Eller? Nja.. 39 hundradelar efter vid förstas mellantiden... Nej.. nej nej.. hon är 1,43 efter vid andra mellantiden...


13.33 Riesch klarar inte heller hon matcha hemmaåkaren Marchand. Femma i mål. Nu är det dags för Jessica, Huddinge och Sverige! Kom igen nu Jessica!


13.32 Maria Riesch i backen. Hon ser ut som min tandhygienist. Nästa tjej ut är Jessica. Kom igen nu!


13.27 SVT intervjuar landslagstränaren Mikael Ljunglind och han säger: ----------------. Och lägger till: ---------... SVT har problem med ljudet... Det hörs ingenting och det är högst oklart vad han har rapporterat upp till de svenska tjejerna...


13.27 Jessica memorerar banan och laddar... Lara Gut var inte så bra. Hon kommer in på en femteplats efter en miss tidigt i backen. Nio av 15 åkare är i mål...

13.27 Nej! Andrea når inte hela vägen fram, hon går in som tvåa, blott två hundradelar efter. Nu kommer Lara Gut. Vi får se om det går bra, hon har ju ett namn som antyder det i alla fall...


13.27 Andrea Fischbacher ser ut att kunna matcha fransyskan nu... Bra fart 91 km/timmen och ledning vid första mellantiden...

13.25 Sex av 13. Andrea Dettling åker också ur. Kan Anja och Jessica bara hålla sig i backen och ta sig ned med hyfsad fart så har vi en klar medaljchans i dag, gott folk. Jessica står och koncentrerar sig just nu och förbereder sig för start. Ladda ladda ladda!

13.22 Schweiziskan med det något udda namnet Fränzi Aufdenblatten (låter som något som Galenskaparna kommit på) kastar sig ut i den här svåra backen men hittar ingen bra linje alls... Hon hittar inte ens ned, hon åker ur hon också. Fem av tolv har kört ur. Fem av tolv! Vad händer?

13.19 Fransk ledning. Hemmaåkaren Marchand-Arvier. Sex åkare kvar innan vi har blågult i backen. Britt Janyk, Kanada, tar sig i alla fall i mål men hon gör det med den sämsta tiden så här långt.


13.18 Dags för Renate Götschl, den rutinerade österrikiskan... som inte åker speciellt rutinerat utan ur efter en några sekunder hon också. Vad händer? Tar man sig bara ner i mål så har man en topp-tio-placering...


13.16 Neeeeeeej... hon åker också ur och det tar bara fyra, fem sekunder innan amerikanskan tuggar snö. Vad händer. Det var tredje åkaren som inte klarar stå på benen.

13.14 Nej nej nej no no no. Hon är alldeles för sölig. In som fyra, två sekunder efter täten. Nu är det dags för Mancuso. Intressant.


13.14 Emily Brydon, Kanada, nästa tjej. Sen har vi Julia Mancuso på gång. De stora namnen börjar komma nu...13.12 Italienskan Daniela Merighetti hinner åka skidor i typ 12 sekunder innan hon är borta. Jaha, fortsätter det så här har vi snart några svenskor vid starten. Hon hamnar på innerskidan och kan inte rätta till det misstaget.

13.09 Gina Stechert, Tyskland, på väg. Ligger också efter tidigt i loppet. Mmm, vi kanske har en rätt bra tid att gå på med fransyskans 1:21.07... Oupps, där försvann Stechert. Hon kör ur en bit före mål och är borta.

13.09 Tina Maze på väg ner. Från Slovenien. ”Bra på att svänga”, säger Stig Strand. Ja, det får man väl hoppas. Men inte tillräckligt bra visar det sig. Trea i mål.

13.06 Nej, tjeckiskan är nästan tre sekunder efter i mål. Bedrövligt åk. Det är en svensk som satt banan, så ni vet...

13.06 Fint väder i ”Vald” får jag rapporter om från mina kollegor. En plusgrad. Sol. Och nu har vi tjeckiskan Sarka Zahrobska i backen.

13.05 Spanskt i pisten nu. Carolina Ruiz Castillo. Ligger ordentligt efter och är helt väck vågar jag lova. Det är en knepig backe det här. Svår säger alla.

13.03 Vi har fransk ledning trots en ganska grov miss en bit ner i loppet.

13.03 Det går undan. 94 km/timmen...

13.02 Marie Marchand-Arvier, hemmaåkare från Frankrike, nästa tjej i pisten och hon tar ledningen vid första mellantiden...

13.02 1:22.01 på Anna Fenninger. Såg inte så jäkla bra ut men hon tog ju sig i mål och hon leder VM-tävlingen. Vi får se hur den tiden står sig.


12.59 Japp, då är vi igång. Först ut är Anna Fenninger, Österrike. Skönt att få en tid att gå på direkt.

12.54 Och nu testar Wiberg backen i en rosa Sportbladet-störtlopps-hjälm ser det ut som.. I morse var tjejerna ute och besiktade tävlingsbacken. ”Det finns små krön som gör att vi inte vet exakt var vi ska, sikten och några tajta svängar kan bli den svåra biten i dag”, säger Anja.

Det låter ju inte så lovande.. att inte veta exakt vart man ska. Neråt borde väl vara något att ta sikte på i alla fall.

I dagens Sportbladet kan man vinna Jessica Lindell Vikarbys VM-teckning... Hrmm.. Ja, inte för att helt ta ihjäl den grejen så.. Vem vill vinna den här?

Jag har också gjort en VM-teckning bara för det... Den lottas också ut.. bara hör av er så drar jag en lycklig vinnare när tjejerna gått i mål i dagens tävling...

12.49 Pernilla Wiberg är SVT:s expert på plats. Tillsammans med Stig Strand. Stackars Stig, den grabben hamnade hyfsat i skuggan av Ingemar Stenmark. Och om ni undrar varför Stig Strand är expertkommentator, vad han åstadkommit i sin karriär och så, ni ska få svar här... Stig Strand tog två världscup-segrar i sin karriär. Inga VM- eller OS-medaljer.

Han är precis som Anja, Ingemar och Jens Byggmark född i Tärnaby.

Pernilla Wiberg har, dagen till ära, stickat en mössa och gjort slut på allt garn i Norrbotten... Den kan förmodligen även användas som hängmatta på sydligare breddgrader. Eller om det blåser riktigt kallt, då kan man krypa in i den och värma hela kroppen.. tillsammans med ett par kollegor..

12.41 Super G var det ja. Grenen blev VM-gren först 1987 och det sägs att den introducerades för att Ingemar Stenmark, som inte tävlade i fartgrenarna, var alldeles för överlägsen. Jag vet inte om det stämmer, finns det någon där ute som kan fylla på med information om det här?

Var det så?

I dag kan Anja Pärson bli historisk. Vinner hon guld i dag blir hon den enda, på både herr- och damsidan, i historien att ta tre VM-guld i just super G. Hon har två, precis som Isolde Kostner, Ulrike Maier, Stephan Eberharter och Arle Skaardal.

Lite mer statistik och nostalgi och listfrossa. Anja Pärson är, som ni säkert vet, större än Ingemar Stenmark om man tittar på antalet mästerskapsmedaljer.

Anja har tagit sju guld, två silver och två brons i VM. Stenmark tog ”bara” tre guld och ett silver.

12.30 Det är en halvtimme kvar innan tjejerna kastar sig ut i den branta och snabba Solaise-pisten i Val d'Isére... (som förövrigt är jävligt jobbigt att skriva ut, ska vi komma överens att bara kalla den här lilla franska skidbyn för ”Vald”??).

Här har ni en startlista att skumma igenom och fundera på en stund. Tre svenskor går ut i dag, som jag nämnt tidigare ställer vi vårt största hopp till Anja Pärson och Jessica Lindell Vikarby men vi har även en tredje svenska i Frida Hansdotter.

Våra främsta utmanare i dag lär med största sannolikhet bli amerikanskan Lindsey Loh... förlåt, Lindsey Vonn ska det vara.

Sen blir Fabienne Suter (Schweiz) och Nadia Fanchini (Italien) farliga. Italienskan leder super G-cupen. Nog snackat, så här ser startlistan ut (de mest intressanta namnen)..

1. Anna Fenninger, Österrike
2. Marie Marchand-Arvier, Frankrike
3. Carolina Ruiz Castillo, Spanien
4. Sarka Zahrobska, Tjeckien
5. Tina Maze, Slovenien
6. Gina Stechert, Tyskland
7. Daniela Merighetti, Italien
8. Enily Brydon, Kanada
9. Julia Mancuso, USA
10. Renate Goetschel, Österrike
11. Britt Janyk, Kanada
12. Fraenzi Aufdenblatten, Schweiz
13. Andrea Dettling, Schweiz
14. Andrea Fishbacher, Österrike
15. Lara Gut, Schweiz
16. Maria Riesch, Tyskland
17. Jessica Lindell Vikarby, Sverige
18. Fabienne Suter, Schweiz
19. Anja Pärson, Sverige
20. Elisabeth Goergl, Österrike
21. Lindsey Vonn, USA
22. Nadia Fanchini, Italien
43. Frida Hansdotter, Sverige

12.15 Ja, god eftermiddag på er och välkomna. Hoppas lunchen smakade och att ni är laddade för VM-premiär. Jag vet att Adam och Gry är det i alla fall. Jag vet att ni följer bloggen och jag vet att ni älskar den. ÄLSKAR DEN!

Välkomna ni också!

Vi befinner oss i den franska skidorten Val d'Isère (jag sitter i Stockholm men mina kollegor Patrik och Jenny är på plats och lämnar fortlöpande rapporter till mig)... och det är dags för damernas super G.

Och förhoppningsvis kan vi få en superstart på mästerskapet – det finns faktiskt en hel del som talar för det. Vi har ju, förstås, Anja Pärson som inte bara är regerande världsmästare i disciplinen utan dubbelt regerande världsmästare. Hon tog guld i super G både 2005 och 2007. Sen har vi ju lärt oss att Anja har en vinnarskalle som skulle göra Peter Forsberg grön av avund...

Och inte nog med det. Vi har ju fått ett nytt medaljhopp under vintern och framförallt kanske under de senaste veckorna. Huddinge-tjejen Jessica Lindell Vikarby har plockan en femteplats, en tredjeplats och en seger på tre super G-tävlingar i världscupen den här säsongen.

Då spelar det ingen roll om man kommer från Huddinge, är orutinerad och oerfaren i sammanhangen, man blir ett medaljhopp lik förbannat.

Och ni som undrar om jag rökt morötter till lunch med tanke på inledningen... Nej, det är en av Karin Boyes kanske mest kända dikter. Och hur kommer hon in i bilden? Jo, Karin är precis som Theodor Kallifatides, Orup, Mikael Rickfors, Staffan Hellstrand... och Jessica Lindell Vikarby, född i just Huddinge.

Hur törstig är du i dag, Jessica?

Alla är hjärligt välkomna att höra av er med synpunkter, tankar och reflektioner om och kring dagens tävling, mästerskapet som helhet eller vad tusan som helst.

Snart ska ni få startlistan och svenskornas främsta utmanare i dag...

12.00 Välkomna gott folk, nu startar det alpina VM och först ut är super G för damer där vi faktiskt har riktigt, riktigt goda medaljchanser. Mer om det snart, vi börjar i stället med...

Den mätta dagen, den är aldrig störst.

Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd -

men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,

där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,

blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.

Oändligt är vårt stora äventyr.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den bästa fotbollen från Europa – allt samlat på Europatipset. Fixar du full pott i dag? Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel Sport & Casino AB

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint