Alpint

Den skruvade söndagen

Av: 

Patrik Thornéus

SPORTBLADET

Anja Pärson: Det här blev världens längsta dag till ingen nytta

VAL D’ISÉRE. Uppskjuten tävling, snabbinkallad, lurig presskonferens vid lunch, nytt startförsök och allt slutar – precis som befarat – med en inställd störtloppstävling.

I går hade Anja Pärson en totalskruvad tillvaro i Val d’Isère

– Det blev en lång och konstig dag. Jag vet inte riktigt hur många gånger jag fikat, säger hon och rycker på axlarna.

Väderleksprognoserna lovade uppehåll, men när Anja Pärson i går morse slog upp ögon på hotell Latitude i centrala Val d'Isère snöade det ymnigt. Redan då var chansen minimal att arrangören skulle hinna få backen i åkbart skick, men den höll åkarna på helspänn hela dagen. Klockan 08.30 kom beskedet att starten var uppskjuten en timme – till klockan 14.00. Ett par timmar senare ändrade man starttiden till klockan 15.00.

Vid lunch kallade plötsligt Anja Pärson till presskonferens på hotellet.

– Det finns inte så mycket att göra en sådan här dag, så det här är ju ett bra tillfälle att möta media, säger hon.

Anja Pärson är hur lugn och avslappnad som helst – trots att VM-störtloppet enligt planerna ska avgörs tre timmar senare.

– För mig är det inga problem. Först när det börjar närma sig start går jag in i mig själv, säger Anja Pärson.

”Sitter här och glor”

Pappa Anders Pärson förklarar:

– Det är ju onödigt att vi bara sitter här och glor. Vi vill ha en bra relation till media och det här är ju ett ypperligt tillfälle att träffa er.

Han är känd för sina psykologiska schackdrag, men hävdar att pressträffen inte var hans sätt att få Anja att tänka på någonting annat.

– Det här är för er skull vi gör det här. Sedan är det ju bra om vi också har någonting att göra under tiden vi väntar, säger Anders Pärson med ett lurigt leende.

Strax efter klockan 14.00 bestämde tävlingsjuryn att störtloppet skulle köras som planerat och Anja Pärson tog liften upp till startkuren.

– Jag var inställd på att köra, säger hon.

Några minuter före utsatt starttid kom nästa meddelande från tävlingsledningen: störtloppet är inställd på grund av att det är för mycket lössnö i backen.

– Jag stod intill Jan Tischauser (jurychef) när han kontrollerade backen med komradion. Han fick okej från flera kontrollpunkter, men också ett par ”går inte”. Då fanns det inte så mycket att göra, säger Anders Pärson.

Kastar handskarna

En halvtimme senare kommer Anja ned från backen och går till hotellet. I hotellreceptionen sitter landslagsledarna och diskuterar den uppkomna situationen.

– Vad hände, undrar Anja.

– För mycket snö, svarar tränaren Micke Junglind.

– Va? Är det sant. Det här blev världens längsta dag till ingen nytta.

Anja Pärson kastar handskarna i soffan och skakar på huvudet.

– Det är ju inte första gången som tävlingar skjuts upp, så vi är rätt vana vid situationen. Men det är klart att det är jobbigt att gå en hel dag och bara vänta, säger hon.

Damernas störtlopp kommer att köras i dag klockan 13.00 istället – om vädret tillåter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint