Miljoner i potten – svensk favorit

SPORTBLADET

Sahan: Thorson är en av de hetaste till att vinna

I morgon börjar poker-VM ”på riktigt”. Det är dags för WSOP Main Event – huvudturneringen.

– William Thorson är en av de hetaste kandidaterna till att vinna, säger pokerprofilen Murat Sahan, som dock har en finländare högst upp på sin heta lista.

Den som vinner behöver aldrig mer bekymra sig om pengar. Förra årets vinnare, danske Peter Eastgate, kammade hem drygt nio miljoner dollar – motsvarande 70 miljoner svenska kronor. Och summan lär inte bli lägre i år.

Tusentals spelare kommer att betala in sig i turneringen för 10?000 dollar.

De bidrar till en ny, gigantisk prispott – vinnaren får upp till tolv miljoner dollar.

Prestige före pengar

Hur mycket världsmästaren 2009 får beror på antalet anmälda spelare. Turneringen har fyra startdagar och det finns plats för 12?000 spelare. Om det blir lapp på luckan, så kommer vinnaren att kamma hem 12 miljoner dollar. Det motsvarar 91 miljoner (!) svenska kronor.

Pengarna i all ära. Prestigen är nog så viktig för de största spelarna. För att inte säga det enda viktiga.

– Jag har redan tjänat de pengar jag behöver och spelar bara för att jag är en ”galen” spelare, säger världsstjärnan Daniel Negreanu, som har vunnit fyra VM-tävlingar – men aldrig main event.

– Det är det största man kan vinna. Den tävlingen jag ställde upp i är näst störst, säger Erik Sagström, som gjorde svensk succé i VM-staden Las Vegas natten mot onsdagen.

Han blev trea i H.O.R.S.E, en extremt skicklighetskrävande pokertävling.

– Det är stort att lyckas i den tävlingen eftersom den består av så många spelformer. Dessutom mot alla de största namnen i pokervärlden. Om Erik hade vunnit, så skulle det ha varit den största svenska pokerhändelsen någonsin, säger Murat Sahan, chefredaktör för Poker Magazine.

Annan svensk favorit

Men Sagström tänker inte spela main event. Han har sagt att det blir hemresa inom ett par dagar i stället. Sveriges största hopp är i stället William Thorson, om du frågar pokerexperten Murat Sahan, som har listat de hetaste spelarna inför VM här intill.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker