Kungen av Göteborg öppnade festen

SPORTBLADET

Friidrotts-EM invigt i Göteborg

Göteborg (TT)

Kungen av VM 1995 var den självklara stjärnan på scenen när EM-partyt sparkade igång på söndagskvällen på Götaplatsen i Göteborg.

– Det är klart jag kommer ihåg den dagen, sade Jonathan Edwards stolt när storbildsskärmen visade hans två fantastiska hopp.

Nedanför honom stod tiotusentals och åter tiotusentals åskådare i det största publikhavet på Göteborgs paradplats sedan millennieskiftet.

Kvällen före tävlingsstarten på Ullevi var vikt åt öppningsfesten och svenska friidrottsförbundets ordförande, Yngve Andersson, konstaterade i sitt tal att det var första gången som öppningsceremonin hållits utanför själva arenan.

På måndagen den 7 augusti, när EM drar igång, var det på dagen exakt elva år sedan Jonathan Edwards satte sina dubbla rekord i tresteg på Ullevi.

I första hoppet flög han iväg 18,16.

Världsrekord.

Mindre än en halvtimme flög den fantastiske britten iväg ännu längre i sitt andra hopp.

18,29 och världsrekord igen.

Olsson favorit

Det är ett rekord som står sig än i dag, ett faktum som Edwards noterar med glädje men ändå har svårt att förstå.

– Ja, jag har det än, men nu kommer ett EM, sade Jonathan Edwards och korsade sina fingrar.

Om han ville att rekordet ska stå sig ett tag till, eller om det ska slås, gick inte att förstå av hans gest.

Men om det efter elva år ska få en ny innehavare är i alla fall trestegets arvtagare, Christian Olsson, en av hans största favoriter.

OS-, VM- och EM-guldmedaljören Jonathan Edwards, som numera bland annat är expertkommentator på BBC, var nu alltså tillbaka i den staden som skänkt honom de vackraste minnen.

Symfonisk musik

I kritstrecksrandig kostym var den gråhårige trestegseminensens konferencier tillsammans med Kristin Kaspersen under den två timmar långa EM-festen på Götaplatsen.

Den officiella öppningsceremonin av EM sker på Ullevi på måndagseftermiddagen, men ingen i närheten av Götaplatsen kunde undgå att dras med i festyran.

Här varvades symfonisk musik levererad av Göteborgs symfoniker, med dragspel, sång, pop och rock.

Större delen av den svenska EM-truppen, det vill säga de som inte tävlar på måndagen, avnjöt partyt i det fenomenala högsommarvädret i Göteborg.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott