Lind visar form inför VM

SPORTBLADET

Trea i fristilssprint i Tjeckien

Björn Lind är ett klassiskt sprintkort i världsklass. Som kan se fram mot VM med förväntan.

På söndagen kom ett starkt formbesked. Han kom trea i världscupsprinten i Nove Mesto – i fristil.

Foto: På väg mot tredjeplatsen.

Björn Lind har visat fristilsklass förr. Han kom fyra i OS i Salt Lake City 2002, som gick i fristil. Vinterns storevenemang, VM i Oberstdorf, bjuder på en klassisk sprint.

Målet är givet för den gänglige rospiggen som tävlar för Hudiksvall

– Medalj.

En målsättning som han knappast behöver ändra på efter söndagens insats.

– Det har känts bra hela säsongen. Norrmannen Jens Arne Svartedal är väl stor favorit, men bakom honom är det öppet.

Fram till finalen gick det som på räls för Lind. Han vann tidskvalet och ledde både kvartsfinalen och semifinalen från start till mål. Och avslutade med att bara dra ifrån konkurrenterna på upploppet.

Långe Lind, 188 centimeter, vill gärna ligga i täten för att få plats för sin effektiva skidåkning. Men i finalen kom han ut från startrakan som trea. Både norrmannen Johan Kjölstad och fransmannen Roddy Darragon var snabbare i väg.

– Jag fick en dålig start i finalen, sade han. Jag kom inte iväg som jag hade hoppats.

Trodde på seger

Kjölstad, juniorvärldsmästare för två år sedan, lade in segerrycket i den sista lilla backen före upploppet och vann ohotad före starkt spurtande italienaren Freddy Schwienbacher. Lind blev trea igen, som i Stockholm 2002 och i Asiago i december – men för första gången i fristil.

– När Thobias och Hetland försvann i semin trodde jag att jag skulle ha chans att vinna, sade han.

– Det får bli en annan gång.

Världsmästaren Thobias Fredriksson och OS-mästaren Tor Arne Hetland möttes i tre heat. Det andra, semifinalen, blev ingen lyckad affär. Paret krokade ihop, Hetland föll och Fredriksson hade inte ork att ta sig förbi Kjölstad och Darragon på upploppet och de fick nöja sig med B-final, som vanns av Hetland med Fredriksson som trea.

– Jag satte staven rakt på hans skida, sade Fredriksson som förklaring till missödet.

– Men det värsta var att Darragon tjuvstartade. Både jag och Hetland väntade på rödflagg, men det kom ingen så det vara bara att köra.

Thobias inte i maxform

Protester hjälpte inte, och Fredriksson kanske inte hade fått till det riktigt ändå. Höghöjdssatsande Fredriksson – han kom direkt från Pontresina i Schweiz dit han direkt återvände – har en bit kvar till maxformen.

– Det lilla extra saknas, sade han. Jag orkade inte riktigt på slutet i dag. Det är stabilt, men samtidigt tycker jag formen är olika från dag till dag.

Det är med OS nästa år i sikte som Fredriksson tillbringar sju veckor på hög höjd den här vintern. Nästa helg väntar en sprintstafett i Pragelato där han får känna på OS-spåren.

Och den 13 februari väntar en klassisk sprint i Reit im Winkl. Ett VM-genrep – med Björn Lind som en av favoriterna.

– Klassiskt är inte lika bra för mig, sade Fredriksson. Men har jag bra skidor kan jag kämpa mig fram.

Sjunde för Björgen

För Marit Björgen spelar stilen ingen roll. Den norska suveränen vann före finländskan Pirjo Manninen och drygade ut sin redan mycket stora ledning i världscupen. Det var hennes sjunde seger i vinter – och den fjärde i sprint av fyra möjliga.

Sveriges bästa damsprintåkare, Anna Dahlberg och Emelie Öhrstig, är på höghöjdsläger och avstod Nove Mesto. Maria Rydqvist (38:a) och Kina Swidén (47:a) missade avancemang från tidskvalet.

På herrsidan gick Jörgen Brink vidare (utslagen i kvartsfinal), medan Anders Högberg (19:e), Mikael Östberg (22: a) och Fredrik Byström (27:a) missade i tidskvalet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM