Pappa Johnny stal showen

SPORTBLADET

Lasse Anrell om Idrottsgalan

Det var Stefan Holm och Stefan Holm och Stefan Holm och Stefan Holm.

Och sen så var det Johnny Holm.

Sen var det Stefan Holm och Stefan Holm och Stefan Holm.

Och sen var det Jonas Gardell.

Det var Stefans show i går, men farsans ståuppsuccé och Gardells kombinerade kärleksförklaring och sextrakasseri stal showen.

Det var en fantastisk gala på många sätt.

Att Stefan Holms nyblivna fru Anna visade upp sig för världen var kanske ingen sensation men att Johnny Holms gamla insuttna fru Elisabeth visade upp sig för friidrottsvärlden var en praktfull chock. Jag har följt Stefan sen han hoppade hage och jag har aldrig sett henne.

Det var stort.

I alla fall för mig.

Nu vet vi att hon faktiskt finns. Grattis Elisabeth, du var kvällens drottning.

Kvällens kung var – inte Stefan.

Det var visserligen stort att han vann alla priser som gick att vinna, det finns ingen jag unnar priser mer än Stefan, men hade jag suttit i den akademi som bestämde

i går hade jag resonerat som övriga Europa och valt Christian Olsson som bästa manliga idrottare och att Stefan Holm skulle fått nöja sig med årets prestation, Bragdguldet och Jerringpriset.

Olsson är kung i Europa – men bara lille prinsen i Sverige. Jag antar att det är därför han ska hoppa höjdhopp i år. Ingen friidrottare blir väl riktigt stor i Sverige om han inte hoppar höjdhopp, antar jag. Så fungerar tydligen det här landet.

Kungen på galan var – inte Stefan.

Min man var Johnny Holm. Jag insåg redan i Aten under OS att Johnny skulle bli stor. När New York Times höll på att springa ihjäl mig en kväll nere i presskatakomberna under stadion och vrålade ”Can anyone help me pliiiiise with two quotes från Johnny Holm” tyckte jag det lät lite konstigt men sen förstod jag ju att Johnnys talekonst skulle fånga inte bara New York Times utan snart hela Sverige.

Ingen förstår ju vad Johnny säger.

Holm+Lugn=Granqvist?

Hans ivriga värmländska är snabbare än till och med Johnny själv hinner tänka. Han behöver textremsa. Han behöver tolk. Han behöver bromsmedicin. Om man parade Holm – för att anknyta till Henrik Schyfferts lysande sketch – med Kristina Lugn skulle man få... Lasse Granqvist?

Kanske. Jag vet inte.

Men Johnny behöver egentligen ingen textremsa. Man behöver bara titta och man ser en fullständigt underbart skön normal svensk.

Mycket svensk

Inte impad av nån – jag vet för jag har pratat med honom.  Men mycket svensk och egentligen har han bara två drivkrafter; dels att vinna och dels att ingen ska få märka hur förbannat skönt han tycker det är att vinna.

Han är folkhemmet i en enda människa. En sosse som inte vill bli miljonär men kanske inte kan undvika det. Och Stefan är ganska lik sin pappa. Därför var det underbart att de vann. Fucking Forshaga. Fucking Jante. Fucking Värmland. Fucking bäst.

Johnny kommer att bli parodierad.

Johnny kommer att bli folkkär.

Gardell överraskade alla med en trevligt snuskig påa. Nästan lite charmigt gubbgaysjuk. En ny genre för mig, men det funkade.

–Stefan, din lilla värmlandspudding, lät ju underbart gulligt och skämtet om att Holm skulle få hoppa över hans ribba var åtminstone oväntat. Johnny skrattade han också, så då tycker jag nog att det var okej.

Noterade också att kungen inte var där. Den riktige kungen, alltså. Han gör allt rätt just nu. Sket i sportgalan i det här känsliga läget och åkte på folk och försvarskonferens i Sälen. Ingen han gör kan bli fel just nu. En kung får ju inte roa sig när landet är i kris.

Programledarna var bra som vanligt. Onödigt mycket interna skämt, kanske, men Jihde och Claes f d-Åkeson sprider ett lugn som är unikt i de sammanhangen; man behöver inte oroa sig för att de ska vara pinsamma, det är så skönt.

Och parodin på Fotbollsgalans fejkade körer var ju rätt kul...

Prinsessan Victoria borde gå hållningsgympa. Hon ser kutryggig ut.

Tony Rickardsson var bra som Tony Rickardsson. Men jag saknade Robert Gustafsson.

Kristina Kappelin var ju vansinnigt fluffig som prisutdelare. Wow.

Stort med en hyllning till Ingo. Lite sent kanske, men den var kärleksfullt gjord.

Fick verkligen Stefan Holm Bragdguldet för VM i Paris... eller fattade jag Svenskans chefredaktör fel där?

Allra bäst – förutom Johnny – var Schyfferts sketch om att alla borde para sig inne i Globen. Ingen fickpingis i kväll, J-O. Tjoho

Lasse Anrell