Färjestad spelade ut svagt Mora

SPORTBLADET

5-1 kunde varit det dubbla

Karlstad

Färjestads klart bästa match för säsongen och en av Moras sämsta.

FBK vann med solklara 5-1 - det kunde ha blivit det dubbla.

- Man kan ju undra hur vi har fått ihop 51 poäng, sade Moras tränare Harald Lückner efteråt.

FBK gjorde nästan allt rätt från första nedsläpp till sista. Ändå tog Mora ledningen genom Rastislav Pavlikovsky.

Men det var ett mål som aldrig borde blivit godkänt eftersom pucken var solklart utanför blålinjen när Marian Hossa tog in den i zonen.

Men FBK deppade inte ihop utan fortsatte att spela en riktig delikatess-hockey. Mathias Johanssons 1-1 var snyggt, han tog emot med ryggen vänd till Tero Leinonen, vände upp och satte pucken i krysset.

- Vi hade bestämt oss innan matchen att vi skulle vinna och trots att dom fick det där målet så hängde ingen med skallen, sade Färjestads tränare Bengt-Åke Gustafsson nöjt.

Jesper Mattssons 2-1 var snyggare. Han blev frispelad av Jonas Höglund och grundlurade Leinonen innan han lade in pucken. 3-1 var det snyggaste. I numerärt underläge kontrade Radek Hamr och spelade vidare till Calle Steen som direkt frispelade Peter Nordström. "Nordas" avslut var iskallt då han också hittade det högra krysset som Mathias Johansson gjort tidigare.

- Det var ett under att det inte stod mer än 3-1. Skotten var 20-6 till dom, vi kunde ha legat under med det dubbla, sade Harald Lückner.

Den andra perioden stördes mycket av utvisningar och efter ett slagsmål mellan Emil Kåberg och Andreas Lilja, båda fick matchstraff, dog matchen något. Men det var hela tiden hemmalaget som låg steget före.

Matchavgörande 4-1 kom dock inte förrän efter 3,29 i den sista perioden. Då gjorde Sheldon Souray mål på en retur från Jonas Höglunds skott. Marian Gaborik fixade till siffrorna med ett läcker mål, fri med Leinonen.

FBK vann totalt rättvist och bjöd på strålande hockeyunderhållning. Mora var helt under isen.

- Julmaten verkar ha varit bättre än nyårsmaten, skämtade en besviken Lückner.

- Ett skönt svar för oss tränare att vi kan spela som vi ville spela, sade en mycket nöjd Bengt-Åke Gustafsson.

Om Färjestad fortsätter som mot Mora är de utan tvekan en livsfarlig guldkandidat.

TT