Northug skulle ge svar – vi fick inga

Wahlberg: Jag är ändå övertygad om att han tar sig till OS om han får chansen

Foto: Peter Wixtröm
Petter Northug lämnade utan att ge några svar.

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

LILLEHAMMER. Alla väntade på vad Petter Northug skulle ge för svar.

Vi fick inga.

Stjärnan åkte ut i prologen, flydde ut i skogen och nu håller en hel skidnation andan.

Precis som inför världscuppremiären i Ruka har mycket av snacket inför tävlingarna i Lillehammer handlat om Petter Northug. Skillnaden är att han nu var på plats.

Efter Instagrambråk, pajkastning och försoningsmöten var det dags för Northug att ställa sig på startlinjen igen och ge svar på alla frågor.

Hur är formen? Hur står han sig mot Kläbo? Finns maxfarten kvar?

Men speciellt många svar fick vi inte, varken i eller utanför spåren. Northug åkte ut i prologen och lämnade tävlingsområdet utan att prata med media.

Vägen till OS har blivit krånglig

Det går inte att tolka in speciellt mycket av kvalfiaskot. I de två senaste sprintarna Northug har ställt upp i, på VM och i världscupen, gick han vidare från kvalet som 27:a. Sedan tog han sig hela vägen till final.

Nu missade Northug chansen med 87 hundradelar och det var synd att vi inte fick se vad han hade kunnat göra i finalerna.

Lika synd är det om den norska landslagsledningen inte ger norrmannen chansen att försöka bli OS-klar. Efter att Northug beslutat att resa hem från Lillehammer för att hitta formen är det osäkert när, eller ens om, han blir uttagen till en världscuptävling igen.

Vi lär i alla fall inte få se den norska stjärnan i Davos nästa helg och knappast i Toblach heller.

Men efter det senaste beskedet måste Northug få åka Tour de Ski.

– Han kanske är lite mer stressad än vad jag är. Men jag tror absolut inte att han är slut, det får det inte vara, säger Emil Jönsson som också han är medveten om att det krävs resultat för att ta sig till OS.

Jönsson har rätt. Längdsportens största stjärna får inte vara slut.

Northug behövs i världscupen och i OS och jag är övertygad om att han kommer ta sig till Pyeongchang om han får chansen.

Vägen dit har bara blivit väldigt mycket längre.

ARTIKELN HANDLAR OM