”Är det bästa efter Formel 1”

avAnna Andersson

Foto: Motorsport publication

F1 har gått på vinterlov.

Men då startar nästa världsomspännande racingserie.

Formula E.

– Det är det bästa mästerskapet efter F1, säger Felix Rosenqvist.

Foto: Motorsport publication

I fjol debuterade han i Formula E, mästerskapet för elbilar som avgörs mitt inne i några av världens största metropoler. Då tog han en seger i Berlin, slutade som bästa nykomling och trea totalt.

– Med tanke på det resultatet vill jag gå för segern i år, jag vill förbättra mig, säger han.

– Samtidigt är det väldigt svårt att veta var vi står. Bilarna har utvecklats och det är en mycket jämn serie. Här finns många duktiga förare med F1-meriter och det är inte ett eller två team som vinner utan vi är många som slåss om både pole position och segrar.

Mästerskapet är nu inne på sin fjärde säsong, i år kliver Audi in med ett fabriksteam, i höst inleder BMW ett samarbete med amerikanska Andretti och till 2019 följer både Mercedes och Porsche med till. Då återfinns fyra stora tyska biltillverkare i ett mästerskap - det har inte ens Formel 1 lyckats med.

”Bästa efter F1”

Men Formula E kör också fabriksteam som Renault, Mahindra och Jaguar.

– Det är det bästa mästerskapet efter F1, säger Rosenqvist.

– Du har bäst förare och flest fabriksteam, dessutom är det rolig racing. Det handlar mycket om att ta hand om din fart, förvalta ditt batteri och samtidigt är det spännande fajter och det på trånga stadsbanor.

Kommer Formula E ersätta F1?

– Nej det är ett väldigt bra komplement, men Formula E har ensamrätt på elbilsmästerskap i ett par år till så om F1 får för sig att köra med elmotorer går inte det. Det är Formula E som gäller.

ARTIKELN HANDLAR OM