”Är det bästa efter Formel 1”

Foto: Motorsport publication
SPORTBLADET

F1 har gått på vinterlov.

Men då startar nästa världsomspännande racingserie.

Formula E.

– Det är det bästa mästerskapet efter F1, säger Felix Rosenqvist.

Foto: Motorsport publication

I fjol debuterade han i Formula E, mästerskapet för elbilar som avgörs mitt inne i några av världens största metropoler. Då tog han en seger i Berlin, slutade som bästa nykomling och trea totalt.

– Med tanke på det resultatet vill jag gå för segern i år, jag vill förbättra mig, säger han.

– Samtidigt är det väldigt svårt att veta var vi står. Bilarna har utvecklats och det är en mycket jämn serie. Här finns många duktiga förare med F1-meriter och det är inte ett eller två team som vinner utan vi är många som slåss om både pole position och segrar.

Mästerskapet är nu inne på sin fjärde säsong, i år kliver Audi in med ett fabriksteam, i höst inleder BMW ett samarbete med amerikanska Andretti och till 2019 följer både Mercedes och Porsche med till. Då återfinns fyra stora tyska biltillverkare i ett mästerskap - det har inte ens Formel 1 lyckats med.

”Bästa efter F1”

Men Formula E kör också fabriksteam som Renault, Mahindra och Jaguar.

– Det är det bästa mästerskapet efter F1, säger Rosenqvist.

– Du har bäst förare och flest fabriksteam, dessutom är det rolig racing. Det handlar mycket om att ta hand om din fart, förvalta ditt batteri och samtidigt är det spännande fajter och det på trånga stadsbanor.

Kommer Formula E ersätta F1?

– Nej det är ett väldigt bra komplement, men Formula E har ensamrätt på elbilsmästerskap i ett par år till så om F1 får för sig att köra med elmotorer går inte det. Det är Formula E som gäller.

FAKTA

Detta är Formula E


•Säsongen startar med två lopp i Hongkong 2 och 3 december. Totalt 14 lopp avgörs till och med finalen i Montreal, Kanada den 29 juli,

•Banan byggs upp inne i städer där träning, kval och race avgörs under en dag.
•Istället för depåstopp gör förarna ett bilbyte efter halva loppet, men från och med nästa säsong är batteriets kapacitet så stor att det inte längre behövs.
•Tio team och 20 förare tävlar, en är svensk. Felix Rosenqvist.
•Lucas di Grassi vann förra mästerskapet. Sebastien Buemi och Nelson Piquet Jr har vunnit de två tidigare säsongerna.

•Sex dagar innan racet och sex minuter in på racet kan fansen rösta på vilken förare som ska få extra fart från batteriet vid ett tillfälle. Fansens tre favoriter får 100 kilojoule extra.