15-åringen klar för OS – yngst någonsin

Jättelöftet: ”Sjukt glad”

avSimon Sjöstrand

Foto: GEPA pictures/Bildbyrån
Burmansson på pallen.

Jättelöftet Jennie-Lee Burmansson, 15, är klar för OS i februari.

Då blir hon den yngsta svenska vinterolympiern genom tiderna.

– Jag tror inte att jag har smält det än, säger freeskiingåkaren i ett pressmeddelande.

Foto: TT, Freeride.se

Jennie-Lee Burmansson, 15, är ett nytt stjärnskott på den svenska freeskiing-himlen.

15-åringen vann världscuptävlingen i slopestyle i Stubai i helgen och har seglat upp som ett nytt medaljhopp inför OS i Sydkorea i februari.

– Det är en dröm att få åka till OS, det hade varit så jäkla kul, sa Burmansson, som då ännu inte var uttagen.

Men jodå, drömmen blir sann.

”Är sjukt glad”

På torsdagen presenterade Svenska olympiska kommittén (SOK) de senaste namnen i den blågula OS-truppen och Burmansson finns med på listan.

Därmed blir hon den yngsta svenska vinterolympiern genom tiderna.

– Jag är sjukt glad! Det ska bli väldigt roligt att få komma dit. Jag tror inte att det har smält in än och kommer nog inte göra på länge, säger 15-åringen i ett pressmeddelande.

Niondeklassaren kommer därmed att överta rekordet från Kim Martin Hasson, som var 15 år och 348 dagar när hon vaktade det svenska ishockeymålet i OS i Salt Lake City 2002 – samma år som Burmansson föddes.

”Åker på toppnivå”

Freeskiingåkarens formkurva har gått spikrakt under året. Efter JVM-silvret i våras knep hon en pallplats i världscupdebuten i augusti och tog sig alltså hela vägen i Österrike i helgen.

– Det är bara så himla kul att få åka med alla här och så räckte det till en förstaplats. Det trodde jag absolut inte, sa hon efteråt.

– Det är superhäftigt att hon är 15 år och har kört två gånger i världscupen och varit på pallen i båda. Hon har visat gång på gång att hon åker på toppnivå, sa tränaren Niklas Eriksson.

Övriga nya namn i svenska truppen?

Där hittar vi Burmanssons lagkamrat Oscar Wester samt alpina kvartetten Mattias Hargin, Sara Hector, Emelie Wikström och Anna Swenn-Larsson, samtidigt som Tre Kronor nu också är formellt uttaget till herrarnas hockeyturnering.

Fotnot: Greta Karlsson är Sveriges yngsta OS-deltagare genom tiderna. Simmaren var 14 år och 2 dagar vid sommar-OS i Stockholm 1912.