Sofia B Karlsson: "En revansch mot alla"

avEmelie Fredriksson

Foto: SVT Sport

Hon lämnade AIK efter mordhot.

På måndag gör Sofia B Karlsson sin första dag på nya jobbet; RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

– Det känns som en revansch mot alla. Lite, fuck you, säger hon till SVT Sport.

Sofia B Karlsson lämnade AIK i mars efter hat och hot hon fick i samband med hennes projekt "Fotboll för alla".

Nu har hon hittat ett nytt jobb och på måndag drar hon igång på RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, med målet att göra idrott tillgängligt för alla.

– Det känns lite som en revansch. Lite, fuck you, haha. Nej men det känns verkligen jättekul, säger hon i en intervju med SVT Sport.

– Vi måste bli bättre på att inkludera fler och se till att alla känner sig välkomna. Om fler kommer till idrotten kommer vi också att fånga upp fler talanger, fortsätter hon.

Förändra genom utbildning

Hon och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har förhoppningar att förändra klimatet i idrotts-Sverige, bland annat genom utbildning både för ledare och ungdomar.

Genom att börja prata om respekt för alla människor redan i ung ålder hoppas Karlsson att de förändra hur de utbildade ser på omvärlden, sig själva och på varandra.

"Sofia är Gud"

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson hyllar Karlsson.

– En drastisk jämförelse är ju att Sofia är Gud och jag är lilla Jesus, som ska försöka åstadkomma något. Men det är hon som sitter på all den kunskap som vi måste sprida, säger han till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM