Svenska stjärnorna om framtiden utan Pichler

ÖSTERSUND. Wolfgang Pichler har fått enormt mycket kredd för de svenska framgångarna.

För mycket, tycker Hanna Öberg och Mona Brorsson.

– Säger man att det bara är Wolfgang tar man bort en del av vår prestation och vårt arbete som vi lagt, säger Öberg.

Wolfgang Pichler slutar som förbundskapten för skidskyttelandslaget efter säsongen.

Det har stått klart ett tag.

Förbundet uppger att man fortfarande jobbar med att hitta hans efterträdare och hur organisationen runt landslaget ska se ut.

Själv vill Pichler vara kvar i någon roll i svenskt skidskytte.

Lyfter fram andra ledare

Efter att de kört sitt sista mästerskapslopp under Pichler pratade Sportbladet med Hanna Öberg och Mona Brorsson om Pichler och framtiden.

Vad har han betytt för dig?

– Det är klart att han betytt mycket. Han har fått oss alla att förstå att vi kan mer än vi kanske tror. Han har pushat extra och sådär. Men man får inte glömma bort alla andra ledare runtomkring som också betytt mycket. Men det är klart att Wolfgang har varit speciell, säger Öberg.

– Han har betytt jättemycket så klart. Han är enormt bra att ha ute i spåret när man tävlar. Men man ska komma ihåg att det finns en stor tränarstab bakom som ser till att hans visioner uppfylls för han kan ha galna idéer, säger Brorsson.

Båda är alltså noga med att lyfta fram övriga ledare.

Pichler har hyllats enormt för hur han lyft svenskt skidskytte flera gånger om de senaste 25–30 åren, inte minst i media.

Kan det bli för mycket fokus på Wolfgang från oss i media?

– Ja, men lite så kan jag väl tycka. Men Wolfgang är en sån personlighet så det är inte så konstigt. Han är en stor person och han förtjänar också att hyllas såklart, säger Öberg.

– Ja, men kanske. Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi lyfter fram de andra också. De gör ett stort arbete och alla har verkligen varit delaktiga i de framgångar vi har fått, säger Brorsson.

Tror på ett liv efter Pichler

Men det går inte att komma från att de åren Pichler var borta från svenskt skidskytte hamnade landslaget i en djup svacka.

Nu har Sverige ett av världens bästa damlag och alltid medaljchans på herrsträckorna framför allt i kraft av Sebastian Samuelsson. Då lämnar Pichler.

Hur ser du på en fortsättning utan honom?

– Men laget kommer att vara kvar och vi har varit med på den här resan allihop. Säger man att det bara är Wolfgang tar man bort en del av vår prestation och vårt arbete som vi lagt. Jag tycker inte att man kan säga så, säger Öberg.

Det finns ett liv för svenskt skidskytte efter Pichler alltså?

– Ja, absolut! Det tror jag verkligen, säger Öberg.

Du har uttryckt tidigare att det behövs en förändring – vad känner du i dag?

– Det jag har sagt är att för mig spelar det inte så stor roll hur det blir. Jag vet att det här upplägget funkar väldigt bra för mig men jag är samtidigt inte främmande för att ändra lite och prova nytt. Jag tror inte att ska vara rädd för det. Jag litar mest till mig själv och att jag kommer att driva min fortsatta utveckling.

Brorsson:

– Jag är absolut inte främmande för mer individuell träning. Jag tror vi har kommit till en punkt där vi har små, små saker kvar och där har vi alla individuella styrkor och svagheter.

Hade velat ha besked redan

Tycker du att han ska vara kvar i någon roll, Hanna?

– Det är svårt för mig att svara på. Det är upp till förbundet.

Ska det rentav bli skönt att slippa honom som tränare?

– (Skratt) Nej, så vill jag inte säga. Han är påfrestande ibland men han tillför mycket också, säger Öberg.

Brorsson tycker att det redan nu skulle varit klart hur framtiden runt landslaget ser ut.

– Ja, det tycker jag egentligen. För vi drar i gång träningsåret första veckan i maj. Man vill gärna veta vad som väntar oss, säger hon.

Pichler har fått erbjudande

Efter herrarnas masstart frågade Sportbladet Pichler om hans framtid.

– Jag har erbjudande. Men jag tar inget beslut förrän om tidigast två veckor.

Erbjudande från det svenska förbundet?

– Jag säger inget.

Kommer du att stanna i svenskt skidskytte?

– Det är svårt att uttala sig om nu. Men du kommer att se mig här i någon roll. Och inte för någon annan nation.

Orolig för framtiden på herrsidan

Hur ser du på landslagets framtid?

– Vi har en stor framtid framför oss på damsidan. Det är ett ungt lag. Vi har några stora talanger bakom också. Där är jag inte orolig. Vi kommer att ha ett riktigt bra lag i sex-åtta år framöver.

– Men på herrsidan ser det mörkt ut. Vi har fyra kanske fem åkare som kan köra världscupen. De är unga och kan köra två OS till. Men bakom dem finns det ingenting alls. Det finns inga talanger som kan sätta press på dem i a-laget, säger Pichler.

– Resultaten på herrsidan i JVM var riktigt dåliga. Det är viktigt att ta rätt och långsiktiga beslut nu. Det gäller att hitta ett koncept för de kommande sex åren minst.

 

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt om alla tävlingar

LÄS MER: Skidskytte-VM i Östersund – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.