De petas ur sprintlaget i världscupen

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Stina Nilsson
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Stina Nilsson

Konkurrensen på damsidan i sprint är stentuff i svenska skidlandslaget.

Inför tävlingarna i Davos är stjärnan Stina Nilsson tillbaka – däremot petas Anna Dyvik och talangen Moa Lundgren ur laget.

– Båda två har gjort flera fina tävlingar hittills under säsongen, men vi har ett anmärkningsvärt starkt lag där samtliga sex damer som kommer till start i Davos har varit i final i någon av de två tidigare världscupsprintarna, förklarar Rikard Grip.

Svenska skidlandslaget laddar efter en tung stafettsöndag i norska Beitostölen om för kommande tävlingar i Davos, Schweiz.

Under måndagen presenterade Svenska skidlandslaget sin trupp till tävlingarna.

Sprint står åter på schemat och då är Stina Nilsson, Hanna Falk och Maja Dahlqvist tillbaka i truppen. De avstod alla tre två tävlingarna i Norge i helgen för att få en träningsperiod.

Stark konkurrens om platserna

Sprinten avgörs i fri stil, som är precis vad som gäller i VM senare i vinter.

Det svenska damlandslaget har inlett säsongen succéartat på sprintsidan med flera pallplatser. Det råder en stark konkurrens om platserna och innebär att OS-åkaren Anna Dyvik och talangen Moa Lundgren inte får chansen i Davos. De var båda med i Ruka och Lillehammer.

Anna Dyvik var i semifinal i Ruka, men lyckades inte lika bra i Lillehammer. Moa Lundgren, som tillhör B-landslagets träningsgrupp, imponerade stort och gick till semifinal i både Ruka och Lillehammer.

Men det räcker inte till en plats i Davos-laget.

Flera avstår Tour de Ski

Något som landslagschefen Rikard Grip motiverar med just konkurrenssituationen i Svenska skidförbundets pressmeddelande.

På herrsidan blir det en säsongsdebut då Martin Bergström är uttagen.
– Bergström vann sprinten i den svenska seniorcupen, Volkswagen cup, i Idre för en dryg vecka sedan och han blev sjua i tävlingspremiären i Bruksvallarna, efter att ha haft den tredje bästa kvaltiden. Vi ser fram emot att nu låta honom få chansen i världscupsprinten, säger Rikard Grip.

Tävlingarna i Davos, sprint i fri stil på lördag och 10 respektive 15 km fri stil på söndag, är de sista före Tour de Ski vid årsskiftet.

Just Tour de Ski avstår dock flera av de svenska stjärnorna i år för att istället träna och bygga formen inför VM i Seefeld i februari.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE