Landslagschefen om VM-lottningen: ”Är inte rättvist”

avPetra Thorén

SPORTBLADET

Spelschemat i VM kan missgynna det svenska damlandslaget, som riskerar att få färre vilodagar än sin motståndare inför en eventuell åttondelsfinal.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors har tagit upp problematiken med Fifa.

– Det är inte rättvist, säger hon till Fotbollskanalen.

Nästa sommar deltar damlandslaget i fotbolls-VM i Frankrike.

Lottningen genomfördes nyligen och Sverige kommer att möta USA, Thailand och Chile i gruppspelet.

Men upplägget är inte optimalt för svensk del. Det svenska damlandslaget riskerar att missgynnas under mästerskapet.

Det är Fotbollskanalen som berättar att landslagschefen Marika Domanski Lyfors efter lottningen haft kontakt med Fifa.

Får mindre vila

Anledningen är spelschemat som riskerar att slå negativt mot Sverige.

Det är Fifa som gjort om sitt regelverk för bland annat slutspelsträdet. Och det visar sig att Sverige, om laget går vidare, kan få mindre vila än sina konkurrenter.

Om Sverige vinner sin grupp möter landslaget tvåan i grupp B (Tyskland, Spanien, Kina eller Sydafrika). Om Sverige slutar tvåa i gruppen väntar fortfarande en tvåa, men då från grupp E (Holland, Kanada, Nya Zeeland eller Kamerun).

Fast blir Sverige gruppetta får laget tre färre vilodagar än motståndaren men ett jämnt antal vilodagar om Sverige slutar tvåa i gruppen. Grupp E och F (Sveriges grupp) avslutas nämligen den 20 juni, medan grupp B avslutas den 17 juni och både ettan och tvåan i grupp F har åttondelsfinaler den 24 juni.

”Lite väl mycket”

Det skulle alltså ur aspekten vilodagar kunna vara mer gynnsamt för Sverige att komma tvåa i gruppen.

– Ibland skiljer det sig åt kring hur långa resor och vilodagar man har och det är inte alltid rättvist på det sättet, men man kan tycka att tre dagar är lite väl mycket. Vi har påtalat detta och sagt att vi heller inte tror att USA tycker att det är okej. Vi jobbar dock på som vanligt och förmodar att det kommer att stå fast, säger Domanski Lyfors till Fotbollskanalen.

– Vi har även pratat med Peter (Gerhardsson, förbundskapten) om det och vi ser mer till att det framför allt handlar om vad man gör på vilodagarna. Det är det som i förlängningen ger framgång, fortsätter hon.

Vad har Fifa gett er för respons?

– Vi har ännu inte fått svar och nu är det även helger, så vi vet att det är många som gått på julledighet, men jag förväntar mig ett svar.