Tim Dons osannolika återhämtning – tack vare medeltida tortyr

Foto: @tri_thedon

avSimon Norberg

SPORTBLADET

Den 11 oktober i fjol blev världsrekordhållaren i ironman, Tim Don, påkörd av en bil när han var ute och cyklade – och bröt nacken.

I dag, bara sex månader senare, kommer engelsmannen stå på startlinjen och tävla igen – tack vare medeltida tortyr.

– Han hade tur som inte dog, säger Dons läkare Alan Villavicencio till New York Times.

Tim Don, 40, slog till med ett världsrekord på ironman (simning, cykling och maraton) i maj förra året med tiden 7.40, 23.

Den 13 oktober 2017 skulle han gå in i världsmästerskapet som favorit till att vinna den ädlaste valören.

Men Tim Don kom aldrig till start.

Fick två alternativ

Två dagar innan blev 40-åringen påkörd av en bil när han var ute på en cykeltur.

– Jag såg bilen komma och 20 minuter senare vaknade jag upp. Jag trodde bara att jag drabbats av en whiplash och vägrade ta morfin. Jag sa till alla att jag skulle tävla, säger han till New York Times.

Men skadorna visade sig vara mer omfattande än så.

– Han hade i grund och botten en fraktur som hängda personer drabbas av. Han hade tur som inte dog, för precis som när du hängs kan du sluta att andas, berättar läkaren Alan Villavicencio för tidningen.

Don fick två alternativ: Antingen opererade han sig, säkrade ryggkotorna och blev ordentligt återställd, men på bekostnad av hans elitkarriär som inte kunde fortsätta.

Tävlar i dag i Boston

Eller så lät han anordna en ”halo” på sitt huvud.

– Halo är som en medeltida tortyranordning. Det är en eländig upplevelse, men det är bästa alternativet för komplett återhämtning utan några begränsningar i framtiden. Du sätter in titanskruvar i skallen, två fram och två bak, som du sedan fäster till en metallanordning. Den bär man i tre månader och du kan inte ta av dig den. Det är ren tortyr, men det fungerar, förklarar Villavicencio.

Tim Don nappade på idén och i dag, bara sex månader efter olyckan, kommer han stå på startlinjen i Boston Marathon.

– Jag vet inte om det här kommer fungera. Jag vet bara att jag måste ge det en chans eftersom vi alla hela tiden försöker bli snabbare än våra konkurrenter. Och medan jag är här försöker de slå mitt världsrekord. Jag vill inte bara vara näst snabbast i världen. Jag vill vara bäst, hela tiden och oavsett vad kommer jag göra vad som krävs.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM

Ironman