Handboll

Avslöjar: Sävehofs tränare avstängd i sex veckor

”Han beteende är inte acceptabelt”

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

Sävehof gjorde fiasko i handbollsligan.

Nu kan Sportbladet avslöja nästa smäll för klubben: tränaren Andreas Stockenberg har av Handbollsförbundet Väst stängts av från all klubblagsverksamhet i sex veckor efter en juniorlagsmatch.

– Hans beteende är inte acceptabelt på en handbollsplan, säger rättskommitténs ordförande Payam Hatami.

Sävehof tippades bli den stora utmanaren till Kristianstad i år.

Men i stället slutade man bara åtta i serien och åkte ut mot Malmö i kvartsfinalen i tre raka matcher.

Nu kommer nästa smäll för storklubben: tränaren Andreas Stockenberg, som var assisterande när säsongen inleddes men tog över efter Robert Wedberg när denne hoppade av i februari, har av Handbollsförbundet i Väst stängts av från all klubblagsverksamhet i sex veckor. Han får inte ens vara med på träningar. Däremot gäller inte avstängningen hans roll som ansvarig på handbollsgymnasiet i Partille.

Anledningen är att Stockenberg, en tämligen kontroversiell tränare i handbolls-Sverige, ska ha betett sig illa mot domarna och skreteriatet i samband med en juniorlagsmatch i Önnered. Stockenberg är nämligen också tränare för Sävehofs juniorer.

– Först gick han till attack mot sekreteriatet och sedan mot domarna. När han sedan blev tillsagd så kastade han upp sitt timeout-kort på läktaren så att det träffade en åskådare, säger Payam Hatami, den förre elitspelaren som numera är ordförande i rättskommittén i Handbollsförbundet Väst, som dömde ut straffet på hela sex veckors avstängning.

Fyra veckor för kastade timeout-kortet

Det är ett ovanligt hårt straff.

– Jag har inte varit med om en så lång avstängning någon gång, säger Hatami.

Att det skedde i en juniormatch är förstås en ”försvårande omständighet” för Stockenberg.

– Unga spelare tar till sig av sånt här och tycker det är okej att bete sig likadant. Det ser vi mycket allvarligt på, säger Hatami.

Språkbruket och det kastade timeout-kortet föranledde också den långa avstängningen. Han får fyra av de sex veckorna straff för timeout-kortet.

– Vi måste markera att så här får man inte bete sig på en handbollsplan, framför allt inte som ledare. Vi hade hellre sett att Stockenberg hade föregått med gott exempel och lugnat ner sina spelare. Hur han betedde sig förvärrade bara situationen.

Överklagat domen

Sävehof har överklagat domen till det svenska handbollsförbundet där det nu behandlas.

Men Stockenberg tar sitt straff.

– Jag får min avstängning korrekt. Jag accepterar och respekterar mitt straff, säger han.

Han ångrar sig förstås.

– Absolut! Sen händer det i stridens hetta men jag borde vara mer rutinerad än så här. Jag har coachat lag i 20 år. Jag tycker att jag blivit lugnare och mer samlad. Sen bor den där lille djävulen i mig. Men det var inte meningen att kasta upp timeout-kortet på läktaren. Jag skulle slänga det i väggen.

Får vara kvar i Sävehof

Beskedet om avstängningen kom i onsdags. Två dagar senare inleddes USM där Stockenberg skulle ha lett sitt juniorlag till guld. Nu åkte man i stället ut i semifinalen mot Skövde efter en uddamålsförlust.

Sävehof försökte få avstängningen uppskjuten över USM-finalerna i Malmö på grund av att överklagan var under behandling av det svenska förbundet men det fick man inte igenom. Därför lämnade Stockenberg USM-finalerna på fredagen.

Sävehof har sedan tidigare annonserat en omorganisation i den sportsliga ledningen och i tränarstaben kring herr- och juniorlag.

Men händelsen och avstängningen kommer inte att påverka Stockenbergs framtid i klubben.

– Vi är i övrigt jättenöjda med honom som både tränare och ledare och hans engagemang på handbollsgymnasiet. Det är bara ryggdunk på honom. Han kommer att vara kvar i Sävehof och är aktuell för en roll i tränarstaben, säger klubbdirektören Stefan Albrechtson.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenske handbollslegendaren tar över Porto

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Handbollsligan

IK Sävehof

Andreas Stockenberg