Kravet till Fis från Sverige och Norge

Rivalerna går ihop i gemensamt brev

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera åkare – däribland Charlotte Kalla – har rasat mot de nya regelförslagen.

Nu går Sverige och Norge ihop i ett gemensamt kravbrev.

Budskapet: Förändra inte vår sport.

Det var i höstas som Fis (det internationella skidförbundet) lade fram förslag om ett flertal regeländringar inför framtida mästerskap. Bland annat föreslog man att skrota skiathlon – distansen som Kalla tog OS-guld på – samt stryka den klassiska sprinten och ersätta den med fristilssprint med inslag av skicross.

– Då kan vi lika gärna klä ut oss också, och det står jag för. Det är jag väldigt mycket emot, sa norska sprintdrottningen Maiken Caspersen Falla till NTB när hon fick höra om förslaget.

Charlotte Kalla fyllde i:

– Det hör inte till sporten. I så fall blir det en helt annan sport, sa hon till Sportbladet.

Gemensamt brev

Om några veckor håller Fis sin årliga kongress där de ska sätta nya riktlinjer inför kommande säsong – och nu har Sverige och Norge gått ihop i ett öppet brev där man vädjar till det styrande organet om att inte genomföra ändringarna.

Det rapporterar norska tidningen Dagbladet.

”Det norska och svenska skidförbundet anser att dagens distanser, tekniker och starter utgör en begriplig blandning av viktiga historiska traditioner och nymodigheter. Det gör oss unika och särskiljer oss från andra skidsporter. I nuläget har vi en bra mix av möjligheter för såväl specialister som allroundåkare och vi anser att de som är mest mångsidiga också ska belönas med flest poäng.

Vi har respekt för att situationen skiljer sig från nation till nation, men vi tror inte att sporten kommer bli mer attraktiv för åskådare eller unga åkare om den reducerar antalet tekniker, distanser och startformat”, skriver man i brevet, som har undertecknats av Niklas Jonsson, som sitter i Fis längdkommitté och Åge Skinstad, Norges sportchef.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: