CJ Björks tips: De vinner Super Bowl

Palmers Cardinals får lyfta Super Bowl

USA står stilla. Det är stor premiärhelg för NFL, och som vanligt är det fokus på superstjärnorna – lagens quarterbackar. 

Flera intressanta rookies är på väg att få sina genombrott.

Men jag tror att en underskattad veteran äntligen får lyfta Super Bowl.

Deflategate har pyst ända över till denna säsong.

Det är nu drygt ett och ett halvt år sedan som New England Patriots quarterback Tom Brady anklagades för fusk i samband med semifinalen mot Indianapolis Colts. Brady påstods ha släppt ur luft ur bollarna för att skaffa sig fördel. Efter att ha överklagat får han först nu avtjäna sitt straff – fyra matchers avstängning.

Detta betyder att Patriots inledningsvis får förlita sig till 24-årige Jimmy Garoppolo, som tidigare svarat för några bleka inhopp. Men skulle Patriots i värsta fall förlora sina fyra förstamatcher är det få quarterbackar som är bättre lämpade att rädda situationen än Tom Brady.

Han och head coachen Bill Belichik lär fortsatt vara NFL:s främsta tandempar. Tills dess får Belichik försöka lotsa Garappolo rätt.

Oavsett så hoppas jag att det här var de sista efterdyningarna av deflategate.

Carolina lär utmana i år igen

Även fjolårsmästarna Denver Broncos får spela med en ny quarterback då legendaren Peyton Manning gått i pension. Den nya eran under nye QB:n Trevor Siemian, 24, kunde knappast fått en bättre start då man lite överraskande slog Carolina Panthers i en repris på fjolårets final, 21–20. 

De flesta trodde att Brock Osweiler skulle få chansen att kliva ut ur Mannings skugga. Men Osweiler blev för dyr, och snappades upp av Houston Texans. Så budet gick till fjolårets tredje val Siemian, som passade för 178 yards mot Panthers.

Carolina, som bara förlorade en match på vägen fram till Super Bowl, lär dock vara en av utmanarna även i år. Inte minst tack vare superstjärnan Cam Newton. Lägg till försvarsjätten Luke Kuechly, som inledde säsongen med tio tacklingar, och en solid roster så finns det ännu ingen anledning att tvivla på Panthers. De kommer att vara ett av de främsta lagen i NFC. 

Sista vi sett av Romo?

Efter att Manning ”ridit in i karriärens solnedgång”, så befarar de flesta att Tony Romo blir nästa veteran att tacka för sig.

Skadedrabbade Romo har återigen brutit ryggen. Och i hans frånvaro har fjärderundans draftval Dak Prescott klivit fram och storspelat.

Ägaren Jerry Jones tror mycket på sin gamle trotjänare, och dennes förmåga att komma tillbaka från skador. Men Romo har alltid spelat över sin fysiska förmåga. Han har haft talangen men inte kroppen. Prescott däremot är byggd som den nya erans quarterbackar. Likt Cam Newton är han mer atletisk och tål därmed mer stryk. Så frågan är om det inte är det sista vi sett av Romo? Och kanske kan det paradoxalt vara injektionen som ”Americas team” behöver.

En annan ung quarterback som lär tala om sig är 2015-års förstaval i draften – Jared Goff. 21-åringen från Kalifornien spås givetvis bli en superstjärna. Men han har ännu inte lyckats erövra förstapositionen i Rams som flyttat från St Louis till Los Angeles. I den efterlängtade premiären väljer head coach Jeff Fisher överraskande Case Keenum med motiveringen att Goff ännu inte anpassat sig till systemet.

Förr eller senare räknar alla med att Goff tar över, men fram tills dess kommer spekulationerna att rasa.

Los Angeles har längtat efter NFL, och Rams har haft mer publik på försäsongen än man hade under fjolårssäsongen i St Louis.

Men i kampen om Super Bowl tror jag det är en ärrad veteran som får chansen att fira i Houston, Texas den 5 februari.

Carson Palmer är hjärtat i ett komplett Arizona Cardinals. I dagsläget ser de starkast ut, och får mitt Super Bowl-tips.

Carl-Johan Björk

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.