Fortsatte trots både diarré och kollaps

SPORTBLADET

Heroiskt lopp av franske gångaren

Foto: NBC

Rio de Janeiro. 50 kilometer gång i gassande sol är ett av OS tuffaste kraftprov.

Fråga bara Yohan Diniz som dessutom led av diarré och kollapsade av utmattning under loppet – och ändå slutade sjua.

Nu hyllas han som en av OS största kämpar.

Yohan Diniz är världsrekordinnehavare och var förhandstippad att vinna 50 kilometer gång på OS. Men det drygt tre och en halv timma långa kraftprovet utvecklade sig till en mardröm för fransmannen.

Redan inför start rapporterade franska L’Equipe om att Deniz hade magproblem. De första 15 kilometerna såg dock allt ut som väntat, Diniz ryckte åt sig en ledning och drygade sedan sakta men säkert ut den.

Men så visade tv-bilderna plötsligt hur en brunröd vätska rann ner för benen på Diniz. Diarrén stoppade dock inte ledaren som i stället tog flera blöta svampar och tvättade av sig med medan han gick.

Ledningen höll han i nästan två timmar trots magproblemen.

Men de tog ut sin rätt.

Kollapsade med 14 kilometer kvar

Diniz var tvungen att stanna helt och såg sin ledning ätas upp. Han testade att fortsätta gå vidare efter den korta pausen – men kort senare kollapsade fransmannen i otäcka scener på asfalten.

Där och då trodde nog alla att loppet var över. Det återstod 14 kilometer till mål och Diniz kunde knappt stå på benen, men efter att funktionärer hjälpt honom upp och kylt av honom med is fortsatte han otroligt nog ändå.

Och han gjorde det dessutom i ett högt tempo. I mål kom han in som åtta och efter en diskning blev han senare uppflyttad som sjua, sex minuter efter segraren Matej Toth, Slovakien.

Magproblem av den här karaktären är inte ovanliga under så långa kraftansträningar. Vinnaren Toth besökte exempelvis toaletten när han vann sitt VM-guld i Peking förra året.

Fördes till sjukhus

Efter målgång fördes Yohan Diniz till sjukhus.

– Han har förts till sjukhuset i OS-byn för att stabiliseras, säger tränaren Thierry Taze och fortsätter:

– Så klart är det här en besvikelse, det enda han sa till mig var att han hade ont i magen från och med tio kilometer och det varade sedan hela loppet. Hans karriär är snart över och han ville så gärna avsluta med en pallplats. Men i nederlaget visade han ett stort mod, säger Taze.

Ett mod som nu hyllas över hela världen:

”I morgon skulle jag vilja vakna upp och vara Yohan Diniz. #mästare #respekt, skriver en användare på Twitter,

”Stor respekt till Frankrikes Yohan Diniz  efter att ha genomfört ett mycket svårt lopp i OS. Magproblem, kollaps och ändå i mål som sjua!”, skriver en annan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS

Friidrott