Hon får inte tävla – ändå invald i IOK

SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Hon är förbjuden att tävla i OS.

Men i dag valdes Jelena Isinbajeva in i IOK:s aktivas råd, där hon nu sitter med bland andra Stefan Holm.

– Jag är så, så, så glad, säger Jelena Isinbajeva.

Jelena Isinbajeva har slagits för sin rätt att tävla i Rio trots det ryska friidrottsförbundets uteslutning från IAAF.

Men Cas gav inte henne rätt och Isinabajeva åkte i stället till Rio för en valkampanj för att bli invald i IOK:s aktivas råd.

– Jag kommer aldrig acceptera att de stoppade mig från OS. Jag kommer aldrig förlåta dem för det, sa ryskan när hon landade i Rio.

Och även om hon inte förlåter IOK så kommer hon nu ha chansen att påverka organisationen innifrån.

Sitter tillsammans med Stefan Holm

I dag stod det nämligen klart att stavstjärnan valts in som en av fyra nya aktiva i IOK:s aktiva råd. Tillsammans med tyska fäktaren Brtta Heidemann, bordtennisspelaren Seug-Min Ryu från Sydkorea och ungerska simmaren Daniel Gyurta vann hon stöd hos de 5185 idrottare som röstade. Totalt fick hon 1365 röster, minst av de som valdes in men fler än övriga 19 kandidater.

– Jag är extremt glad för den här omröstningen. Jag är glad att alla idrottare som deltar här i Rio har röstat på mig. De har höjt sina röster för mig och de visar sitt stöd och förtroende för mig, säger hon, enligt TT.

IOK-presidenten Bach gratulerar henne.

– Idrottarna är hjärtat av OS. Deras röst är väldigt viktig i IOK. Grattis till alla nyvalda medlemmar. Vi ser fram emot att jobba nära med rådet för att utvecklas den olympiska rörelsen, säger han.

Jelena Isinbajeva och de övriga fyra sitter nu på ett åtta år långt mandat. Bland de som redan gjort fyra år finns svenske höjdhopparen Stefan Holm.

ARTIKELN HANDLAR OM