Succé: Alla svenskar klara för finalen

Foto: Martin Regborn
SPORTBLADET

STRÖMSTAD. Sju svenskar startade i kvalet. Sju gick till final.

Orienterings-VM inleddes på bästa sätt för värdlandet.

– Ett riktigt, riktigt bra kval. Nu har vi en massa möjligheter i finalerna, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

De svenska orienterarna hade inga större problem när VM inleddes med sprintkval i förmiddags. Sara Hagström, precis tillbaka efter en knäskada, var den som var närmast att missa eftermiddagens final, men trots en stor miss mitt i kvalet kom hon in som elva i sitt heat, där de 15 bästa gick vidare. Efteråt fick hon stöd av en gammal storstjärna, senast aktuell i Mästarnas Mästare.

– Karolina af Höjsgaard berättade att hon slutat på 14:e plats i sitt kval i VM 2004. Sen tog hon silver, så… Det var inte det bästa kvalloppet jag gjort, men jag är vidare i alla fall. Så det är bara att ladda om till finalen nu, säger Hagström.

De svenska herrarna imponerade enormt. Jonas Leandersson och Martin Regborn vann varsitt heat, Emil Svensk var tvåa efter Leandersson och Jerker Lysell var trea i sitt heat.

– De andra grabbarna levererade också, så det känns som ett väldigt stabilt kval från vår sida, säger regerande sprintvärldsmästaren Jonas Leandersson.

”Gjorde ett misstag”

Vad kan man dra för slutsatser?

– Egentligen ingenting, bara att vi är heta. Vi har absolut visat att vi vill vara med och det här är bra för självförtroendet.

Förbundskaptenen Håkan Carlsson var nöjd med morgonens kval.

– Alla sju vidare till final, det är det viktigaste. Sara gjorde ett misstag i sitt heat, men det spelar egentligen ingen roll. I finalen står de på noll allihop. Vi har fått bra genomkörare på alla våra löpare, nu finns det bara massa bra möjligheter i finalerna.

Damernas sprintfinal inleds klockan 15.41 i dag. Herrarnas startar en timme senare. Båda sänds i SVT2.

ARTIKELN HANDLAR OM