– Vinner jag väntar troligt en VM-fight

SPORTBLADET

Fast Skoglunds mardröm är en förlust och fläck i registret

NYKÖPING. Efter 25 raka segrar som proffsboxare är Erik Skoglund mycket nära sin dröm om en stor titelmatch.

– Det känns inte orimligt utan till och med troligt att det blir EM- eller VM-fight i nästa match om jag vinner den här, säger Erik Skoglund.

Vinst över Timy Shala fredag kväll i Rosvalla och det blir stormatch i början av 2017.

– Varje match är karriärens viktigaste men det här är en uttalad kvalmatch till WBA-titeln i lätt tungvikt mot den som står som vinnare mellan Nathan Cleverly och Jürgen Brähmer. Det står en stor match på spel, säger Erik.

VM-returen mellan Cleverly och Brähmer är tänkt att gå i februari. Det innebär att Erik i så fall får sin chans till hösten. Skulle däremot Brähmer, som fick ge upp i förra mötet mot Cleverly inte bli frisk i tid går Skoglund in direkt mot Cleverly.

Storfajt väntar

Men det finns ytterligare en stormatch på gång.

– Jag är redan i dag obligatorisk utmanare till Robert Stieglitz om Europatiteln. Med ett så pass maffigt namn på den titeln skulle det kanske vara bra att ta den i mellan ifall WBA-titeln drar ut på tiden.

Det enda som ser ut att kunna ställa till framtiden är en förlust mot Shala även om det skulle bli Eriks första som proffs.

– En förlust betyder framförallt en fläck i registret och att möjligheten vi sitter på att om jag vinner i princip kan välja och vraka på Europatiteln eller WBA-titeln i nästa match skjuts upp ett bra tag framöver.

Shala från Kosovo påminner som boxare mycket om Erik Skoglund.

– Vi har ungefär samma mått, bra vänsterjabb, bra fysik och är nog ganska lika. Om det är bra eller dåligt för mig vet jag inte men det känns som att det är bra att dansa med någon som dansar samma dans så att säga. Den här killen boxas renhårigt, effektivt och bra.

Storfajt väntar

Lätt tungvikt blev lite tuffare när Andre Ward klev in i divisionen och vann jättematchen mot Sergeij Kovalev på poäng.

– Även om jag inte tycker att Ward skrämde så mycket i sin match. Jag har svårt att ge honom den segern han fick mot Sergeij Kovalev.

I somras erbjöds Erik en match mot obesegrade Ward.

– Vi var inne på att ta den matchen men det var taskiga villkor. Det jag hängde upp mig mest på var att det var inskrivet en returmatch om jag vunnit första matchen och jag skulle inte tjäna mer ekonomiskt på returen.

– Det skulle också betyda att jag var tvungen att slå Andre Ward två gånger på bortaplan för att få chansen till en VM-match. När VM-kvalmatch mot Timy Shala i Nyköping.

Med en WBA-titel skulle Erik kunna utmana de allra största i så kallade unificationmatcher för att samla på sig fler VM-titlar.

– Får jag WBA-titeln är jag inte nöjd men då har jag inte bråttom. Då kan jag försvara den tills det dyker upp en bra unificationmatch.

Framtiden är spännande för Erik Skoglund, 25.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning