Ståhls tränare: Ska gå för världsrekord

SPORTBLADET

Med jättekastet 68,72 gick Daniel Ståhl upp som världsetta 2016.

Men det är bara början om du frågar hans tränare Vésteinn Hafsteinsson.

– Vi går för 70 meter nästa år och det svenska rekordet – sen är min åsikt att Daniel ska satsa på världsrekordet, säger han.

De flesta som ser Daniel Ståhl följa upp ett misslyckat OS med att bara två veckor senare kasta världsårsbästa 68,72 har nog ganska svårt att få ihop pusselbitarna.

Men Vésteinn Hafsteinsson, Daniel Ståhls tränare, har sett båda sidor av myntet inför OS. Dels superformen – men också osäkerheten.

”Aldrig sett innan”

– Fyra dagar innan OS gjorde han ett pass där han kastade fyra kast över 69 meter i vindstilla med 69,70 som längst. Det hade jag aldrig sett innan, det var en helt ny nivå, säger han och fortsätter:

– Men på OS gjorde han lite fel, han gick lite för långsamt i första, lite för hårt i andra och sen var det tufft. Journalister och folk har en förväntan, men jag står med fötterna på jorden och ser ganska mycket statistik och jag visste att det var fifty, fifty om han skulle lyckas.

– Hans säsong ser mycket bättre ut på papper än vad den är i verkligheten, han har haft så många kryss i protokollet men ändå har slutresultatet alltid varit bra. Det är samma i dag, tre kryss av sex kast. Det är det som fällde Daniel på OS, det fattas lite stabilitet i tekniken, analyserar Hafsteinsson.

Kan slå 30 år gammalt rekord

Men på SM fick Daniel Ståhl äntligen visa hur bra hans högstanivå är. Hans isländske tränare är dock övertygad om att det kommer mer – mycket mer.

– Daniel är en väldigt speciell talang i relation till diskus. Stark som en oxe, långa armar och mjuk i kroppen. Det enda han behöver är mer teknisk stabilitet.

– Min åsikt är att han kan kasta 70 meter redan nästa år och att han kan gå för svenskt rekord, 71,26 (Ricky Bruch). Sen är min åsikt att är det någon som kan kasta världsrekord så är det en kille som Daniel.

Världsrekordet är 74,08 och sattes 1986 av Jürgen Schult från forna Östtyskland. Det är ett av de äldsta rekorden i historieböckerna och har bara utmanats ett fåtal gånger, bland annat av estländaren Gerd Kanter. Den olympiske mästaren från 2008 kastade 73,38 i Helsingborg för tio år sedan, då tränad av just Vésteinn Hafsteinsson.

– Jag tränade Gerd Kanter då men Daniels kapacitet är mycket högre. Daniel är en av två, olympiamästaren Christoph Harting är den andra, som kan kasta de här enorma längderna. Det betyder inte att han kommer att göra det, men min åsikt är att han kan det.

ARTIKELN HANDLAR OM