Riksidrottsförbundet

Bryter samarbetet med Abeba Aregawi

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Hammarby: ”Vår förening har nolltolerans”

Foto: Bildbyrån

Hammarby Friidrott bryter samarbetet med Abeba Aregawi med omedelbar verkan.

Beslutet fattades på ett extrainsatt styrelsemöte under tisdagskvällen.

– Vår förening har nolltolerans gentemot dopning och alla typer av fusk inom vår idrott, säger ordföranden Ingvar Åström.

Abeba Aregawi var Hammarby Friidrotts stora affischnamn och bodde periodvis hemma hos Ulrika Hellberg, som är vice ordförande i föreningen.

Under tisdagen samlades Aregawis ”extramamma” och de övriga styrelsemedlemmarna för att diskutera Skatteverkets utredning och misstanken om dopningbrott.

Spår av meldonium

1500-meterslöperskan lämnade i januari ett urinprov med spår av meldonium och har skrivit på den frivilliga avstängningen.

En enig styrelse bestämde sig för att omgående bryta samarbetet med Abeba Aregawi.

”Beslutet grundar sig dels i Skatteverkets utredning om Abebas deklarationer 2010-2013 och dels i IAAFs uppgifter om att hon testats positivt i ett dopingtest”, står att läsa på klubbens hemsida.

– Vi har med stor förvåning, sorg och bestörtning mottagit uppgifterna om att Abeba stängts av till följd av ett positivt A-prov. Vår förening har nolltolerans gentemot doping och alla typer av fusk inom vår idrott. Att fortsätta samarbetet med Abeba framgent är otänkbart, säger Ingvar Åström i en kommentar.

”Bristande engagemang”

– Styrelsens beslut grundar sig inte enbart på misstanken om att hon använt otillåtna preparat utan även på den för oss nya utsagan om att hennes intention aldrig varit att bosätta sig i Sverige samt hennes bristande engagemang i vår förenings tävlingsverksamhet. Sammantaget har detta föranlett en diskussion inom föreningen om relevansen i att fortsätta vårt idrottsliga stöd. Vårt beslut kvarstår med andra ord, oaktat ett eventuellt negativt svar från B-provet, fortsätter han.

”Vi är chockade”

Hammarby Friidrott ingår i Riksidrottsförbundets satsning ”Vaccinera klubben mot doping” och ska aktivt medverka för en ren idrott.

– Det här är en tung dag för Hammarby Friidrott, för svensk friidrott och för den internationella friidrotten. Varje avslöjat dopingfall svärtar ner vår idrott och det är med största obehag som vi nu bevittnar att det även dykt upp i vår förening. Vi är chockade och bestörta över detta besked, avslutar Ingvar Åström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Riksidrottsförbundet

Friidrott

Abeba Aregawi