Säsongsbästa av Ericsson i Shanghai

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nico Rosberg tog pole position - kör för tredje raka segern

Foto: AP

En rödflagg stoppade Marcus Ericsson.

Men svensken gjorde ändå årets bästa kval.

– Poäng känns inte omöjligt, säger han.

När Lewis Hamilton försvann redan i den första kvalomgången till Kinas GP kunde hans teamkollega Nico Rosberg köra in sin första pole position för året. Mercedesföraren som har har nu ett mycket bra utgångsläge för att ta sin tredje raka seger för säsongen.

– Jag är väldigt nöjd med min tid, men det känns inte helt tillfredsställande eftersom den andra bilen försvann tidigt i kvalet och det inte blev någon fajt om positionen, säger Nico Rosberg.

Han startar dessutom loppet med däcken soft, samtidigt som alla andra förare omkring honom startar med supersoft.

– Jag har inte tittat så mycket på strategin än, det är kvällens jobb, säger han.

– Men det är säkerligen ingen nackdel för oss.

Hans teamkollega och tuffaste konkurrent Lewis Hamilton försvann utan någon tid i Q1. Den regerande världsmästaren fick ett motorproblem redan på sitt första varv i Q1 och fick parkera bilen. Han hade dessutom ett straff med sig och startar Kinas GP från sista startposition. Mercedes byter därför ut Hamiltons power unit till morgondagens race.

– Det ger oss tid att ta med motorn tillbaka till fabriken och analysera vad som har hänt. Sedan kan bestämma oss för vilka delar av den power uniten som vi kan återanvända framöver, säger Mercedes presstalesman Bradley Lord.

Kimi besviken

I och med att Hamilton försvann så tidigt i kvalet öppnade det upp för överraskningar i den sista kvalomgången och bakom Rosberg tog Daniel Ricciardo, Red Bull, startposition två.

– Det var fantastiskt, det hade vi inte alls förväntat oss, säger Ricciardo.

– Vi hade lite problem med balansen redan i Q1 och jag trodde aldrig att vi skulle kunna vara med i kampen om de främsta startpositionerna, men vi gjorde ett par justeringar och jag lärde mig att hantera däcken och plötsligt så fick vi till en bra tid.

Ferrari som hade stora förhoppningar inför deltävlingen i Shanghai delar andra startled, Kimi Räikkönen var trea i kvalet och Sebastian Vettel fyra.

– I dag är jag väldigt besviken, vi hade möjligheten att göra ett betydligt bättre resultat, säger finländaren.

– Jag vet inte om vi hade kunnat nå pole position, men i alla fall andra startposition. Jag var för långt ut i den näst sista kurvan och tappade mycket tid. Jag hade kunnat rasa ner i resultatlistan efter det misstaget, vi har fortfarande plats tre i starten och det är inte så illa att starta som trea. Det är svårt att säga någonting om morgondagen, det är många olika faktorer som spelar in, taktik, väder och andra saker. I racen är saker och ting ändå annorlunda, vi ska försöka ge allt och sedan får vi se vad det ger.

Ericsson nöjd

Marcus Ericsson gjorde säsongens bästa kval i år och gick vidare till Q2, men där tog det stopp. Kvalomgången avbröts i förtid sedan Nico Hülkenbergs Force India tappat ett hjul. Han straffas för den incidenten och startar från position 13, något som inte hjälper Ericsson.

– Vi körde ett set bankade däck för att bara få en tid och skulle sedan sätta på ett helt nytt set mjuka däck, men hann inte köra med dem. Jag är nöjd, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

Han startar Kinas GP från position 15.

– Vi har analyserat gårdagens longruns och de såg väldigt bra ut. Vi är i bra fas jämfört med både McLaren och Haas och de startar också hos oss. Kan vi ta fajten med McLaren och med Romain Grosjean i Haas så kan det bli riktigt roligt. Då är det inte omöjligt att vi tar poäng i morgon, säger Ericsson.

– Force India såg snabba ut på ett varv, men inte över longrunsen så vi har allt att vinna.

Publicerad: