Stjärnans övermod – rev bort guldet

SPORTBLADET

Amsterdam. Han väntade med att hoppa till alla rivit ut sig.

Då gjorde Renaud Lavillenie det också på ingångshöjden och förlorade därmed ett av EM:s mest givna guld.

– Vinden var väldigt besvärlig, men det kändes bra på inhoppningen. Trist att det här ska behöva hända på EM, säger fransmannen till TV12.

Fransmannen Renaud Lavillenie har dominerat stavhoppet hela 2010-talet och på EM var han en av de allra största favoriterna.

Men kanske hade favoritskapet stigit honom åt huvudet. För trots att det var svåra, blåsiga, förhållanden väntade fransmannen med att gå in i tävlingen – länge.

När bara Robert Sobera och Jan Kudlicka var kvar bland övriga på 5,70 så valde han ändå att inte försöka säkra en medalj utan avvaktade hela vägen till 5,75 då han var helt ensam kvar.

Hopp ett var högt men han landade rakt ner på ribban och proceduren upprepade sig i det andra.

" Trist att det ska hända på EM”

När det var dags för tredje försöket avbröt han första ansatsen innan han rev och kunde konstatera att han slutat sist i finalen.

– Vinden var väldigt besvärlig, men det kändes bra på inhoppningen. Trist att det här ska behöva hända på EM, säger fransmannen till TV12.

En som ifrågasatte Lavillenies taktik var TV12-experten A Lennart Julin.

– Man kan fundera på varför att han valde att vänta så länge. Det känns lite onödigt, säger A Lennart Julin i TV12.

Robert Sobera vann alltså finalen på 5,60, en decimeter under Melker Svärd Jacobssons årsbästa. Svensken kom dock aldrig till start på grund av en stel hälsena. Felfri över 5,50 räckte till brons.

ARTIKELN HANDLAR OM