Norska krisplanen: Ska lära av Sverige

SPORTBLADET

Sju punkter ska rädda Norge från nytt fall

Efter skandalen med Therese Johaug presenterar norska skidförbundet sju åtgärdspunkter som ska säkerställa att samma misstag inte sker igen.

En av dem är att lära av Sverige.

– Inom kort kommer jag ta med en läkare och åka till Stockholm för ett möte med SOK, säger Löfshus till NTB.

Therese Johaug är avstängd från all skidåkning i väntan på dom efter att ha testats positivt för den anabola steroiden clostebol. 28-åringen säger sig ha fått i sig det förbjudna preparatet via en salva mot brännsår som landslagets läkare Fredrik Bendiksen skrev ut åt henne.

”Funnits svagheter”

För att undvika att samma misstag sker igen presenterar norska skidförbundet nu sju åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

– Det har funnits svagheter i rutinerna eftersom vi inte lyckas fånga upp det som hänt, säger landslagschefen Vidar Löfshus och fortsätter:

– Den viktigaste åtgärden vi gör nu är att när vi köper mediciner i utlandet, vilket grundregeln är att vi inte ska göra men det kan ske i akuta fall, så ska de medicinerna utöver att kontrolleras av läkaren och utövaren på plats också godkännas av en läkare hemma i Norge.

”Ska åka till Stockholm”

På listan märks också punkt sex där norska skidförbundet nu avslöjar att de ska inleda ett samarbeta med Sveriges olympiska kommitté (SOK) för att lära av det svenska systemet.

– Jag har inte full översikt över hur de jobbar men de har satt upp andra och dagliga rutiner och det kan vara en bra idé att i alla fall inleda samtal med dem så att vi får en inblick i hur de gör. Så inom kort kommer jag ta med en läkare och åka till Stockholm för ett möte med SOK, säger Löfshus.

Berglund: ”Måste vara transparent”

Landslagschefen säger också att han hade kontakt med Johaug innan beskedet om avstängningen i väntan på dom kom under onsdagen.

– Jag tycker att hon verkade lugn och tog det med fattning. Hon har ju gått igenom en fas där hon förberett sig och stålsatt sig för beskedet.

SOK:s antidopnings-expert Bo Berglund har tidigare öppnat för att hjälpa Norge med nya rutiner:

– Allt måste vara skriftligt och transparent. Norges sjukhusledning måste gå in och säga: ”Det här är bra och det här är inte bra”. Norges olympiska kommitté måste granska hela organisationen och fråga sig: ”Vad kan vi lära? Vad kan vi förbättra? Vad har vi för svagheter i nuvarande system?”, sa Berglund till VG.

 PLUS:  Idrottens mörka baksida

ARTIKELN HANDLAR OM