IOK-bossen anmäld mitt under OS

SPORTBLADET

Brasilia. Vägen fram mot OS har överskuggats av dopningsskandaler.

Nu har en tysk medborgare tröttnat och bestämt sig för att testa landets nya hårda dopningslagstiftning – genom att polisanmäla IOK:s president Thomas Bach.

– Det är inget vi känner till, säger IOK-basens talesperson till tyska journalisten Jens Weinriech.

Veckorna in mot OS i Rio de Janeiro har kantats av rapporter om dopning, beslut från CAS om dopning och framför allt beslut om vilka som ska få deltaga på OS – trots dopning.

Men storyn om den ryska statsunderstödda dopningen är långt ifrån ny. Redan 2013 skrev Mail on Sunday om det och vid samma tidpunkt lämnade man över sina uppgifter till IOK för att de skulle kunna undersöka saken närmare. Något som alltså inte gjordes förrän i år.

Vill testa ny lag

Det har fått en tysk medborgare att ilskna till ordentligt och lämna in en polisanmälan mot självaste IOK-presidenten Thomas Bach, skriver välrenommerade tyska journalisten Jens Weinreich på sin hemsida Sport and Politics.

Tyskland har sedan årsskiftet en ny hårdare dopningslag där fuskare kan dömas till fängelse. Anmälaren menar att det är värt att undersöka om Thomas Bach, som alltså lett IOK sedan just hösten 2013, kan anses vara skyldig till bedrägeri och flera fall av medhjälp till grov misshandel efter att han låtit den statskontrollerade dopningen fortsätta utan granskning.

”Skadat hundratals personer”

"Bach borde i enlighet med den olympiska stadgan ha varit tvungen att undersöka de här ledtrådarna", skriver anmälaren och fortsätter:

"Som en följd av att det har fortgått har flera hundra personers hälsa skadats som en följd av dopningen. Och förutom de fysiska skadorna, har det naturligtvis inneburit en snedvridning av idrottarnas resultat. Det har inneburit betydande ekonomiska förluster för de missgynnade idrottarna".

IOK-presidentens talesperson Christian Klaue säger att man inte känner till anmälan som lämnats in till polisen i Berlin.

– Det är inget vi känner till, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS