Laul: Från djungel till mardrömsresa

SPORTBLADET

Tro inte att det har blivit bättre förutsättningar

MANAUS/SALVADOR. Det svenska herrlandslaget har lämnat djungelvärme och knäckande luftfuktighet men tro inte att förutsättningarna under OS blev bra för det.

Resan till Salvador tog nästan ett halvt dygn, sedan väntar ett ynka träningstillfälle innan ödesmatchen mot Japan på onsdag.

Slutsignalen i förlustmatchen mot Nigeria var knappt blåst innan Sportbladets team for iväg på samma rutt som landslaget.

Jag packade ner Junior-Jönsson i handbagaget, fick skippa hotellfrukostens djungeljuice och tog 04.42-flyget från Manaus till huvudstaden Brasilia. Där bytte vi till ett erfaret litet propellerplan som plötsligt dök ner på en brasiliansk stäpp för att hämta upp mer folk innan vi skuffade vidare till fyramiljonersstaden Salvador längs Atlantkusten.

Ursäkta om jag låter som en imperialistkossa från USA men allt som bjöds på denna totalt nästan tolv timmar långa flygresa var ett paket kex.

Förlåt: Två paket kex.

Tredje största staden

Jag hoppas att landslaget åtminstone fick en bit ost till (för om de landade lika utsvultna som undertecknad har vi problem).

Salvador är Brasiliens tredje största stad men en stad som anses ha ännu större problem med kriminalitet än såväl Rio de Janeiro som Sao Paolo.

Vi har blivit bokade på ett vandrarhem (typ) längs en strand där vattnet så sent som i vintras var för förorenat för att bada i.

Jag hoppas att landslaget, som landade några timmar senare, bor bättre.

– Det är långt ifrån optimala förutsättningar för prestation. Jag tycker det är dåligt organiserat, att de inte har chartrade plan. Enda fördelen är att det är samma för Japan, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Nåväl, när det kommer till OS är fotbollen inte särskilt prioriterad, bland annat därför kallar jag gärna hela spektaklet för något av en Kalle Anka-turnering.

I sådana turneringar brukar resultaten vara oförutsägbara, och att Brasiliens stjärnspäckade lag har gjort noll mål efter två matcher hamnar under kategorien överraskningar.

Kan inte snackas bort

0-0 mot Sydafrika kunde möjligen viftas bort som premiärnerver, 0-0 mot Irak går inte att snacka bort på samma sätt.

Det var en intressant match.

Brasilien försökte verkligen, de spelade inte dåligt, tempot var skyhögt jämfört med matcherna i Sveriges grupp och kvaliteten helt okej.

Men det var som att Irak sprang för sina liv. Spelarna gjorde en heroisk insats. Behövdes det tas en 50-metersrusch för att sätta press på en brasse kom det snart två irakier flygande. Det smällde i närkamperna, det var vinklade sulsatsningar, en frustrerad Neymar och ett lågt men aggressivt Irak som gjorde att enda ytorna fanns på kanterna. Men i den här brassetruppen finns ingen som kan nicka dit inläggen.

0-0 alltså, och nu är det alls säkert att Brasilien vinner gruppen vilket har betydelse för Sveriges vidare öden och OS-äventyr.

Om Sverige lyckas ta andraplatsen väntar en resa till Sao Paolo, och kvartsfinal mot ettan i A-gruppen. Om det blir Brasilien, Danmark eller Irak är i dagsläget en helt öppen historia. Danmark-Sverige i Sao Paolo är ingen otroligt scenario längre. Eller Irak-Sverige. Eller, förstås, Brasilien-Sverige.

Först ska Sverige alltså ta sig dit.

Ett dåligt resultat

Jag tillhör de som tycker att Colombia-Japan 2-2 var ett dåligt resultat ur svenskt perspektiv.

Det innebär nämligen att Nigeria är klara gruppvinnare som knappast kommer gå för full maskin mot Colombia, om ens för halv maskin nu. Jag ser inget annat scenario än att Colombia vinner lätt, motivation slår klass, och då är det över för Sverige.

Det hade varit bättre om Colombia vunnit, då hade Nigeria haft något att spela för.

Hur som helst måste Sverige göra sitt mot Japan på onsdag, på Arena Fonte Nova som byggdes inför VM 2014, stod värd för sex matcher och tar in 50 000 åskådare.

Under tisdagen genomförs Sveriges enda träning här i det sommarsvala Salvador (jämfört med Manaus). Fram till dess tänkte jag bekanta mig med staden i allmänhet och kolla upp vart det säljs Bob's Shakes i synnerhet.

Är det något som är riktigt gött i det här landet är det nämligen Bob's milkshake.

ARTIKELN HANDLAR OM