Sofias besked: Jag åker till Rio

SPORTBLADET

Trots knäskadan – ett av de största medaljhoppen ställer upp i OS

Foto: Sofia Mattsson.

RIO DE JANEIRO. Hon skadade knäet och har varit tyst i tre veckor.

Nu bekräftar brottaren Sofia Mattsson att hon trots allt åker till OS.

– Det får bära eller brista, säger hon till SVT.

Hela våren har Sofia Mattsson räknats som ett av de största svenska medaljhoppen i OS. Brottaren bara höjde förväntningarna när hon i mars vann EM-guld i 53 kilo.

Men så skadade hon sig på ett träningspass hemma i Skåne i juli. Exakt vad som hänt ville hon inte säga, inte mer än att det var något problem med knäet.

23 juli gav hon sin enda kommentar till Sportbladet:

– Jag lägger all tid och fokus tillsammans med SOK:s resursteam på att få både knäet och kroppen i så bra form som möjligt fram till den artonde augusti. Sedan får vi se vad som händer.

Bekräftat: hon åker

Sedan dess har osäkerheten varit stor. Artonde har krupit närmare. Med en vecka kvar till premiären berättar Mattsson för SVT om hur senaste tiden har varit.

Fortfarande råder viss sekretess om skadans art, men under ett träningsläger i Portugal ger hon klartecken. Det blir OS-start och en chans att vinna den enda stora medalj hon saknar.

– Fram till i dag så är det klart att man har undrat hur det ska kännas. Det får bära eller brista, helt enkelt. Jag kommer först köra hundra procent den dagen jag kliver ut på mattan, artonde augusti. Det är då jag verkligen kommer testa om det håller eller inte, säger hon till SVT.

Hon avslutade rehaben för en vecka sedan och har sedan dess tränat på mattan. Nu har hon en vecka på sig att ta igen de delar av fotarbete och rörelsemönster som hon tappat.

– Både jag och mina sjukgymnaster har fått vara väldigt påhittiga för att få det så brottningslikt som möjligt. Hålla igång. Bibehålla styrkan, mjölksyreuthålligheten, explosiviteten och snabbheten, säger hon till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS