”Norrmännen får sluta vara bakfulla först”

Johaugs passning efter den svenska uppvisningen

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ULRICEHAMN. Ett svenskt frågetecken restes och ett norsk utropstecken rätades ut ytterligare i tävlingsspåren men det finns en sak som är viktigare när världscupcirkusen nu lämnar Ulricehamn.

Att Therese Johaugs hår luktar bål.

Och inte den spetsade norska varianten.

”Ni är världens bästa publik”, vrålar Therese Johaug i kapp med läktarna på Lassalyckans skidstadion. Det låter som en märklig sak när det kommer från en norsk skidåkare men när Sportbladet frågar om hon inte kan vänta sig lite reaktioner från hemlandet på utspelet står 30-åringen inte bara på sig. Hon understryker sin åsikt.

– Om norrmännen ska utmana måste de komma upp till Frognerseteren (i Holmenkollen) på söndagen också och inte bara ligga bakfulla på soffan där hemma. Det är väldigt, väldigt bra stämning där när herrarna kör på lördagen men sen när vi kör på söndagen är det sämre, säger Johaug och blickar mot de norska journalisterna som verkar undra vad nationalikonen egentligen säger innan hon slår ut med armarna och lägger till:

– Det är ju så!

Det gick visserligen att hitta både öl- och ciderburkar i Ulricehamns skogar på lördagen men till damstafetten på söndagen gick invånarna återigen man ur huse. Av de 27 000 som hittade hit första dagen kom 18 000 tillbaka – trots att det på morgonen snöade horisontellt och blåste så hårt att snart bara en av de fem sponsorballongerna som under helgen vajat över huvudläktaren fortfarande var surrad.

Therese Johaugs pik mot de norska fansen.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Therese Johaugs pik mot de norska fansen.

Är plågsamt

På läktaren känns det som om vinden blåser uppifrån, från höger, från vänster, framifrån, bakifrån och inte minst underifrån. Mellan spjällen i träläktaren smyger iskylan upp längs skor och ben och vidare in i jackor och tröjor. Det är plågsamt, men nästan alla står kvar.

Det finns några som flyr för att söka lä i skogen men det då gäller det att välja sina steg för att inte trampa i någon av brasorna som tillfälligt överges så fort åkarna passerar förbi. Vid den nybyggda ”väggen”, banans mest utslagsgivande backe, dyker folk upp från alla skogens skrymslen och vrår när åkarna bränner ner för backen innan de likt små rumpnissar försvinner in bland träden lika fort igen när åkarna plågat sig tillbaka upp för sluttningen.

1 av 4 | Foto: Patrik Brenning
Adam Wallin har vaktat sina vänners eld sedan 06:00 på morgonen.

Vid kraftledningsbacken har Adam Wallin vaktat sina vänners brasa sedan 06:00 på morgonen. Gänget är från Ulricehamn och Adams föräldrar visar sig jobba med tävlingen. Ett ideellt uppdrag nästan alla invånare i staden verkar ha åtagit sig den här helgen.

Hemmaåkaren Hanna Falks familj är inget undantag. Efter att ha avslutat sin sträcka med det svenska andralaget hoppas landslagsåkaren att hon ändå ska slippa hjälpa till att städa när tävlingarna är över.

– Jag känner mig bara överväldigad av det här. Att lilla jag står här på Lassalyckan och sen skriker alla på mig så jag knappt hör vad jag själv tänker. Det är lite svårt att beskriva, säger en märkbart tagen Falk om stämningen.

Men 29-åringen är inte förvånad över att så många trotsar vädret på söndagen.

– Jag tvekade inte på att de skulle dyka upp, det är det här som är riktiga skidtävlingar.

De internationella åkarna verkar hålla med.

”Det här var en av de häftigaste upplevelserna jag någonsin haft i världscupen. Mina mungipor är helt slut av alla leenden”, konstaterade amerikanskan Jessica Diggins på Instagram redan efter lördagens lopp.

Therese Johaug stämde också in i hyllningskören.

”Håret luktar fortfarande bål efter loppet i dag. Ni kan det här, Ulricehamn”, skrev Johaug.

Men det finns fler stjärnor än bara Therese Johaug som gjort allt det här möjligt.

Mediaprofilen har åkt 140 mil för att hjälpa till

I målområdet står en man med ett enormt snötäckt skägg och lotsar åkarna mellan målgången och intervjuzonen. Vid en första anblick är den första liknelsen vi drar till jultomten men när vi tittar lite noggrannare så anar vi ett par bekanta ögon där ovanför buskaget.

Foto: Patrik Brenning
Fredrik Birging, volontär i Ulricehamn.

Radio- och tv-profilen Fredrik Birging, kanske mest känd från radioprogrammen RIX MorronZoo och nyhetssändningarna i TV3, åker totalt 140 mil den här helgen för att ställa upp som en av 800 volontärer.

– Längdåkning är det bästa som finns och så är jag ju härifrån, från Timmele ett litet samhälle utanför Ulricehamn, även om jag bor i Sundsvall nu. Jag flyttade härifrån 1976 men min känsla för bygden är jättestark så när det var tävlingar här för två år sedan anmälde jag mig direkt som funktionär. Jag kände att jag måste dit! Nu är jag här i år igen och det är fantastiskt. Det är jätteroligt. För mig är det här sporternas sport, säger Birging och fortsätter:

– Första gången jag anmälde mig kände någon igen namnet och undrade ”vad har du tänkt att göra här”, men jag ska bara vara en vanlig funktionär tänkte jag. Det är det jag tycker är roligt. Jag har en oförklarlig kärlek till längdåkning och till Ulricehamnsbygden.

Efter en helg i Ulricehamn är det bara att konstatera att de två romanserna verkar gå hand i hand hos många här. En annan sak vi kan slå fast är att Therese Johaug förmodligen har rätt.

Håret luktar mycket riktigt bål. Och visst är det här nog världens bästa skidpublik.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE