Varningen till ”Sebbe”: ”Då slår jag till honom”

Wolfgang Pichler om Sebastian Samuelssons kamp: ”Lever i en demokrati”

avSimon Sjöstrand

Foto: Nisse Schmidt / TT NYHETSBYRÅN

Sebastian Samuelsson fortsätter att stå upp för kampen mot dopning.

Nu varnas han av förbundskapten Wolfgang Pichler.

– Jag tror att den här upplevelsen kommer att bli smärtsam för honom, säger Pichler till Expressen.

OS-guldmedaljören Sebastian Samuelsson, 21, är inte bara en hyllad skidskytt.

Utanför spåren har svensken varit tydlig med sin åsikt om den ryska statsdopningen och han har inte varit rädd för att ta debatten med maktens korridorer.

Något som gjort att han fått ta emot mordhot från Ryssland.

”Kontrollerar varje dag”

– Inför skidskytte-EM som avgörs i Ukraina i vinter har jag redan nu fått meddelanden om att det finns ryska fans som väntar på mig där. Människor som försöker komma åt mig. Det handlar om direkta hot mot mig som person. Hoten har handlat om allt från att det finns de som hoppas att jag och hela min familj ska få cancer och dö till att jag borde dödas av IS-terrorister, sa Samuelsson i december.

Förbundskapten Wolfgang Pichler är medveten om ”Sebbes” ställningstagande.

Han ser inga problem med sin adepts engagemang sett till att det skulle kunna påverka träningen.

– Jag känner att han är fokuserad på träningen. Jag kontrollerar ju hans siffror varje dag. Om jag ser att det slutar funka kommer jag att slå till honom, säger Pichler till Expressen.

”Då stoppar jag honom”

Exp: Om du upplever att det stjäl fokus från träningen – då kommer att du alltså att stoppa honom från att delta så aktivt i debatten?

– Ja, då kommer jag att stoppa honom. Jag kommer att säga vad jag tycker. Men vi lever ju i en demokrati, jag kan ju inte faktiskt stoppa honom från att säga saker. Men vi pratar internt om det. Om jag märker att det påverkar hans träning negativt kommer jag att ta ett hårt snack med honom. Men jag tror inte att det kommer att bli så.

Samtidigt skickar Pichler en varning till Sebastian Samuelsson.

– Jag tror att den här upplevelsen kommer att bli smärtsam för honom. Min erfarenhet – och jag var likadan som han när jag var ung – är att om man står upp för en åsikt så kommer man inte få många på sin sida. Det är alltid svårt att slåss mot vindarna. Men det gör dig hårdare och visare. Jag har haft många tuffa strider. Bland annat när det gäller doping. Vi hade inte sociala medier på den tiden, men det var riktigt smärtsamt för mig.

”Typiskt Wolfgang”

Samuelsson tar Pichlers ord med ro – även om han blivit hotad med stryk.

– Ja (haha). Det känns typiskt Wolfgang. Jag tror att det är skämtsamt. Det är klart att vi pratar om det, att man ska ha en bra balans i allt. För det viktigaste för mig är ju att prestera ute i spåret. Men jag tycker absolut inte att det har varit något problem hittills.

Världscupen i skidskytte fortsätter med stafett på söndagen.