”Bidrar till stämpeln efter dopningssaken”

Norskt raseri efter stjärnornas besked: Framstår som arroganta

avPatrik Brenning

När Tour de Ski snart ska avgöras kan ettan och trean i herrarnas sammandrag åka hem.

Nu slår norska experter larm om att Johannes Kläbos funderingar och Emil Iversens beslut kan få stora konsekvenser för norrmännens redan skadade anseende inom längdsporten.

– Jag har i alla fall aldrig blivit kallad för arrogant, säger Iversen till NRK.

Efter Emil Iversens seger i onsdagens masstart och med Johannes Kläbos totalledning i Tour de Ski hade man kanske förväntat sig stora och positiva rubriker i de norska tidningarna. Men sedan totaltrean Iversen efter loppet förklarat att han nu avbryter Touren, och Kläbo därefter bekräftat att även han överväger att göra detsamma, så får landslagsstjärnorna istället hård kritik i hemlandet.

1 av 2 | Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

– Det här bidrar ytterligare till bilden att norsk skidsport är arrogant. Och det är en stämpel vi har försökt skaka av oss efter dopningssaken 2017. Det här är ödeläggande för Tour de Ski som koncept, säger Birger Løfaldli, krönikör på Adresseavisen, till NRK.

”De tål sju lopp på nio dagar”

Även förre landslagsstjärnan Anders Aukland är kritisk.

– I båda fallen är jag oenig i besluten om också Johannes lämnar. Det är klart att det hade varit en väldigt negativ signal om han gör det. Jag tycker inte om det och jag håller inte med om besluten. De tränar nästan 1000 timmar om året och då klarar man av att åka sju lopp på nio dagar, säger Aukland till VG.

”Många starka åkare här”

Iversen, som många gånger hyllat Tour de Ski som koncept, säger att han måste prioritera andra lopp för att säkra en plats och komma i bra form till VM i Seefeld i slutet av februari. Även Johannes Kläbo uttrycker sig positivt till Touren men vill även han fokusera på VM-förberedelserna.

Att norska längdlandslaget skulle vara ”arroganta” vill inte Iversen kännas vid.

– Jag har i alla fall aldrig blivit kallad för arrogant. Inte ens i närheten. Men det är okej, det är bara att kolla på tävlingarna här så kommer du få se många i åkare i den norska landslagsdräkten. Vi har många starka åkare för sammandraget och satsar stenhårt på Tour de Ski även om jag själv väljer att åka hem, säger Iversen till NRK.

På torsdagen kör herrarna 15 km jaktstart i fristil klockan 13:00 och damerna 10 km jaktstart klockan 15:00 i fristil i Oberstdorf.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019