”Större bredd än Bengan Boys”

Sveriges VM-vapen i vansinneschemat

KÖPENHAMN. Fem gruppmatcher på sju dagar.

Tio matcher på sjutton dagar om man går till final.

Då blir Sveriges bredd ett viktigt VM-vapen.

– Sverige har aldrig haft en sådan bredd i ett mästerskap, säger Martin Frändesjö.

När Sverige gick till EM-final för ett år sedan spelade man åtta matcher på sjutton dagar.

Skulle Sverige gå till final i VM blir det tio matcher på lika många dagar. Till årets VM införde arrangörerna en mellanrunda i stället för utslagsomgångar vilket ger en match mer jämfört med förra VM.

– Rent fysiskt sett blir det ett mycket tuffare mästerskap än det vi hade i EM, säger Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson, som vill se längre mästerskap, större trupper och möjligheter till fler byten.

”Det är rovdrift”

Många av toppspelarna, som kommer slitna efter en mycket tuff belastning i klubbarna under hösten, reagerar nu kraftigt mot det stenhårda spelschemat.

– Det är rovdrift, säger norrmannen Sandor Sagosen, nyligen utsedd till världens bäste spelare, enligt Dagbladet.

Kim Ekdahl Du Rietz har inte spelat ett mästerskap på fem år.

– När jag har suttit hemma och tittat på mästerskapen har jag tänkt ”hur fan är det ens fysiskt möjligt att spela så mycket på så kort tid”. Det är en extrem belastning, säger 29-åringen.

Det är kommersialiseringen som drivit fram det smått vansinniga spelschemat.

– Man måste börja fråga sig vad som är viktigast för handbollen, säger målvakten Mikael Appelgren.

”Bra åldersstruktur”

När spelschemat ser ut som det gör blir förstås bredden på truppen oerhört viktig.

Den har Sverige i detta VM sedan silverlaget från EM kompletterats med Kim Andersson, Kim Ekdahl Du Rietz och Andreas Nilsson.

– Sverige har aldrig haft en sådan bredd i ett mästerskap, säger Viasats expert Martin Frändesjö.

– Vi har inte haft den här konkurrensen på alla platser tidigare. Vi har VM:s kanske bästa målvaktspar. Vi har fyra kantspelare som alla spelar mycket, gör det bra i sina klubblag och där ingen är given etta i VM. Vi har två suveräna högernior. Vi har tre högernior. På mittnio har vi ledaren Jim Gottfridsson samt Linus Arnesson, som kom med i Bundesligas all star team nyligen. På linjen har vi tre spelare med lite olika egenskaper.

– Förutom bredden har vi en mycket bra åldersstruktur med många unga spelare mixat med flera rutinerade som nu kommit in. Det talar för Sverige.

”Färre drev det under Bengans tid”

Men nu menar du väl sedan Bengan Boys dagar, där du själv var med?

– Nej, jag menar genom alla tider. Det var färre spelare som drev det då. Det var Staffan Olsson på högernio och sedan tre spelare som delade på vänster- och mittnio i Vranjes, Lövgren och Magnus Andersson. Så här många spelare som kan gå in och driva det hade inte ens Bengan på sin tid. Sedan hade Bengan kanske fler spelare som var ännu mer etablerade internationellt. Men bredden på de 16 i truppen är större nu, säger Frändesjö.

Lägg till det en gynnsam lottning där man inte ska behöva slita ut förstauppställningen mot lag som Argentina, Angola och kanske också Egypten i premiären i kväll. Den andra halvan är betydligt tuffare.

– Det är viktigt hur vi disponerar krafterna. Vi har en plan hur vi ska använda spelarna, säger Andrésson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.