Kritiken i Norge: ”Åkarna missnöjda”

Tränarens svar: ”Få som klarar det”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN

Norges längdlandslag har haft en fantastisk säsong.

Nu riktar åkarna kritik mot herrtränaren Tor-Arne Hetland, enligt VG.

– Det är svårt att göra alla nöjda, säger han till tidningen.

Norge har dominerat längdspåren i vinter.

Landet vann den totala världscupen på både herr- och damsidan och längdåkarna bidrog också starkt till att Norge satte nytt rekord i antal OS-medaljer med totalt 39 medaljer i Sydkorea i februari.

Men nu kommer desto dystrare uppgifter.

”Uttryckt starkt missnöje”

Enligt VG är flera av åkarna i det norska allroundlandslaget missnöjda med landslagstränaren Tor-Arne Hetland, 44. Tidningen säger sig ha tagit del av en utvärdering av säsongen som åkarna gjort, på beställning av Norska skidförbundet, och där riktas det enligt VG ”stark kritik” mot Hetlands ledarstil och kommunikationsförmåga.

De norska herråkarna har haft en stark säsong rent sportsligt, men under ytan mullrar det kraftigt. VG vet att en stor majoritet av hans utövare har uttryckt stort missnöje”, skriver tidningen.

Enligt VG är Hetland underrättad om situationen när tidningen konfronterar honom med uppgifterna.

– Det är ofta, i varje organisation, så att en tredjedel är nöjd, en tredjedel ganska nöjd och den sista tredjedelen missnöjd. Det är få tränare eller ledare som klarar att göra alla nöjda. Eller så ställer man kanske för låga krav, säger Hetland till VG.

44-åringen har ett år kvar på kontraktet. Han säger att han är inställd på att fullfölja avtalet och att han ”får se vad som händer sen”.

”Sparas inte på krutet”

Landslagschefen Vidar Löfshus vill inte kommentera uppgifterna om missnöje, men menar att det är högt i tak i laget.

– Det är ärliga killar, det sparas inte på krutet, säger han.

VG har varit i kontakt med flera av åkarna, däribland Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Finn-Hågen Krogh och Hans Christer Holund, men skriver att de inte är särskilt sugna på att prata.

Sundby är dock inne på samma spår som Löfshus om en rak och ärlig dialog, men han vill inte svara på hur samtalen med Hetland sett ut.

– Vi har haft en rak och ärlig dialog, utvärderingar funkar ju så. Man värderar huruvida man har gjort ett bra jobb eller inte. Men vad vi pratar om håller vi internt, säger Sundby.

Publicerad: