Lämnade hallen i protest – mitt under matchen

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Här lämnar spelarna i protest.
Foto: sbplay.se
Här lämnar spelarna i protest.

Södertälje Kings slapp poängavdrag efter en licensmiss.

Då lämnade Borås Basket plötsligt hallen i protest mitt under matchen mot Norrköping Dolphins.

– Jag har aldrig sett det i Sverige någonsin faktiskt, säger experten Jonte Karlsson.

De senaste dagarna har mycket av snacket kring SBL handlat om Södertälje Kings licensmiss efter att klubben låtit stjärna Auston Barnes spela sex ligamatcher utan giltig licens. 

Klubben riskerade poängavdrag och böter på 100 000 kronor enligt regelverket, men Kings straffades bara med 15 000 kronor i böter.

Borås Basket, som hade tilldelats två extrapoäng om Södertälje fått avdrag, lämnade direkt in en protest till Svenska basketbollförbundet.

– Vi tycker det är orättvist rent sportsligt, säger sportchefen Jonas Larsson till BT

”Får tolka det hur man vill”

Under matchen mot Norrköping Dolphins gjorde klubben ytterligare en markering. Efter den tredje perioden tog Jonas Larsson ut laget ur hallen och vägrade komma ut trots att domaren gjorde upprepade försök.

– Det här har jag aldrig sett det. Jag vet inte vad som händer. Jag har aldrig sett det i Sverige någonsin faktiskt. Väldigt annorlunda grepp, säger expertkommentatorn Jonte Karlsson i SBL:s sändning.

”Klär inte Borås”

Efter att domaren varnat laget flera gånger kom Boråsspelarna till slut ut på planen. Efter matchen, som Borås förlorade med 68–80, ville varken spelarna eller sportchef Larsson berätta vad protesten handlade om, men efter de senaste dagarnas händelser är det kanske inte alltför svårt att gissa. 

– Det är kanske inget man gör varje match. Vi hade väl kanske våra anledningar att göra det, men jag vill inte gå in på det mer än så, säger Fredrik Andersson i SBL:s sändning och fortsätter: 

– Man kan tolka det på många sätt och jag tror att många tolkar det på ett visst sätt.

Jonas Larsson till BT:

– Man får tolka det hur man vill. Men jag ville samla grabbarna för ett samtal. Jag kände att det behövde hända något oväntat för oss och för klubben och jag kände under den stunden vi pratade att det gav oss väldigt mycket energi.

Norrköping Dolphins coach Adnan Chuk var inte imponerad av tilltaget. 

– Jag respekterar Henke (Svensson, coach Borås Basket) och det här var inte hans beslut. Det kom uppifrån och det hade ju varit bra om sportchefen hade varit här och förklarat. Sånt här beteende klär inte Borås Basket, sa Chuk till Norrköping Tidningar.

Även BC Luleå, som säkrade seriesegern efter sin seger mot Jämtland Basket med 89–70, har gjort en markering mot förbundet och skickat in en skrivelse enligt NSD.

Publicerad: