Lugn, röda armén håller inte till OS

Publicerad:
Uppdaterad:

Elofsson efter fiaskot: Jag är imponerad men inte orolig

KUOPIO

Världscupspremiären i finska Kuopio blev ett stort svenskt fiasko.

Per Elofsson kom nia – slagen av åtta (!) norrmän.

Men lugn, så här kommer det inte att se ut i vinter.

– Jag är imponerad, men absolut inte orolig, säger Per Elofsson.

GLAD RÖD ARMÉ Ingen trodde att norrmännen kunde bli mer överlägsna än i förra årets skidpremiär. Men man ska aldrig underskatta det norska skidlandslaget. I OS får bara fyra av dem åka. Den mördande konkurrensen kan sporra dem till fler stordåd i världscupstävlingarna innan jul.
Foto: vg
GLAD RÖD ARMÉ Ingen trodde att norrmännen kunde bli mer överlägsna än i förra årets skidpremiär. Men man ska aldrig underskatta det norska skidlandslaget. I OS får bara fyra av dem åka. Den mördande konkurrensen kan sporra dem till fler stordåd i världscupstävlingarna innan jul.

Han, precis som alla andra, är chockad över Norges insats på 15 kilometer klassiskt i Kuopio. Premiären förvandlades till en mardröm för den regerande världscupsmästaren.

Per Elofsson var slagen med en dryg minut.

– Ja, vad ska man säga? Jag kan skylla på någonting, säger han och rycker på axlarna.

Norske stjärnan Thomas Alsgaard har fört ett psykkrig mot Per Elofsson. Förra helgen i norska uttagningarna i Beitostölen sa han efter loppet att svensken inte skulle ha varit bland de fem bästa.

Då skrattade alla i Sverige åt hans uttalande.

I dag vet vi bättre.

– Vi visste att vi var bra, men inte så här bra. Hade någon sagt att Elofsson skulle bli nia och ha åtta norrmän före sig skulle jag bara ha skrattat. Det här är helt overkligt, säger norske förbundskaptenen Pål-Gunnar Mikkelsplass.

Men vi behöver inte vara så oroliga.

Norrmännen hetsar varandra

Det finns förklaringar till den norska dominansen i säsongsöppningen. Världscupstävlingarna innan jul fungerar nämligen som uttagning till OS i Salt Lake City.

Och med tanke på att bara fyra åkare får ställa upp på de klassiska distanserna är konkurrensen i det norska landslaget mördande.

– För oss gäller det att ha en liten formtopp tidigt. Här i Kuopio var vi åtta i dag, men det finns ännu fler som slåss om OS-platserna på hemmaplan, säger vinnaren Anders Aukland.

Per Elofsson kan lägga upp säsongen på ett annat sätt och vara i form när det verkligen gäller – i februari, då OS avgörs.

– Visst är jag besviken, men det kommer fler tävlingar. Jag kanske behövde få det här loppet i bena för att få det att lossna. Redan i morgon (läs: i dag) tror jag det kan bli bättre, säger han.

Kände direkt att kroppen inte svarade

Per Elofsson är inte det minsta orolig. Åtminstone säger han det, men nog borde den norska insatsen sätta sina spår även i hans självförtroende.

– Samtidigt kände jag direkt att kroppen inte fungerade.

– Den svarade inte som jag ville och på slutet var det svårt att plåga sig, eftersom chansen till en bra placering var borta, säger han.

Norrmännen sa ingenting, men av leendena att döma – när namnet Per Elofsson kom på tal – förstod man att de var överlyckliga för att ha satt svensken på plats.

”Elofsson är inte oslagbar på nåt sätt”

– Jag räknade med att nån av oss skulle vinna. Elofsson är inte oslagbar på nåt sätt, säger segraren Anders Aukland.

Det finns åtminstone en sak som talar för att det blir ändring på resultatlistan i dag. Loppet går nämligen i fri stil och i den tekniken är norrmännen inte alls lika bra.

Största hotet blir förmodligen Thomas Alsgaard, som sina vana trogen sagt sig vara i bra form, men som i går visade motsatsen.

Patrik Thornéus

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN