Killarna som kan ta över efter doparna

SPORTBLADET

Fredriksson redo för rampljuset: Jag hoppas kunna lyfta mig ett snäpp till

VAL DI FIEMME

Mathias Fredriksson, 30, har kallats den evige tvåan och alltid stått i skuggan av åkare som Torgny Mogren och Per Elofsson.

Nu leder han världscupen.

– Tar jag inte medalj blir jag besviken, säger han.

Foto: OMBYTTA ROLLER Inför årets skid-VM har Mathias Fredriksson klivit fram som svensk huvudfavorit. För världscupledaren är det inga problem att stå i centrum. Jag känner inte någon speciell press , säger han. Det behöver han inte göra heller. Årets världsmästerskap är det mest ovissa på länge. Många är de som kan kliva högst upp på prispallen.

En ny tid är här.

När svenska landslaget har pressträff på hotell Montanara i Ziano – ett par kilometer från skidstadion i Val di Fiemme – är det inte Per Elofsson (står över den inledande masstarten) som står i centrum för uppmärksamheten.

Nej, i stället flockas journalisterna kring Mathias Fredriksson, som leder världscupen och som är morgondagens stora svenska hopp i masstarten över 30 kilometer.

Han klagar inte.

– Jag tycker inte att jag känner någon speciell press bara för att jag åkt bra i vinter. När man ställer sig på startlinjen tänker man inte på annat än själva tävlingen, säger Mathias Fredriksson.

Sedan succén i junior-VM – tre individuella guld 1992 och 1993 – har han kallats den ”nye Gunde”, men Mathias har aldrig fått det riktigt stora internationella genombrottet.

Han har inte ens varit bäst i Sverige. Först kämpade han bakom Torgny Mogren och när ”Molle” lade av klev en viss Elofsson fram.

Starkt facit

Men nu är det annorlunda.

Han började med en sjätteplats i Kiruna och har sedan tagit två världscupssegrar, en andraplats och en tredjeplats och leder världscupen totalt efter en mycket jämn säsong.

Som sämst har han varit tia.

– Det känns bra och jag hoppas kunna lyfta mig ett snäpp till när det verkligen gäller. Men egentligen har det inte någon betydelse, eftersom alla toppar formen till ett mästerskap, säger Mathias Fredriksson.

I sista tävlingen innan VM, i lördags i Asiago, blev han fyra, men han var långt efter estländaren Andrus Veerpalu, som vann genrepet överlägset.

– Han gjorde ett fruktansvärt starkt lopp och håller hans form i sig blir nog guldet en lätt match för honom. Men jag ska försöka gör mitt bästa och siktar på medalj, säger Mathias Fredriksson.

Han ser ut att trivas i rampljuset och går omkring med ett leende som börjar vid ena örat och som slutar vid det andra – nästan. En bit ifrån honom står Per Elofsson, men det är ingen tvekan vem som är dagens huvudperson.

Märkt med Bamse

Eller egentligen är det två centralfigurer.

– Va, du menar Bamse? säger Mathias.

På hans högra bröst, strax över ett sponsormärke, sitter en knapp med världens starkaste björn på.

– Den fick jag av Mattis (Mattias Persson, assisterande förbundskapten) son. Varför vet jag inte, men vi är lika gamla och jag är också rätt stark, säger Mathias och skrattar.

– Så det passar väl??

I masstart har det gått tre tävlingar den här säsongen. I Cogne var han trea, i Otepää fyra och han vann tävlingen i Oberhof.

– Ändå gillar jag bättre tävlingar med individuell start, men nu är det så här och jag får göra det bästa av situationen, säger Mathias Fredriksson.

Det stora svenska hoppet i morgon.

Vem hade trott det innan säsongen?

Sportbladet synar: hetaste herrarna 2003 - bara en kan bli VM-kung

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM