Tony Rickardsson vann på Stadion

SPORTBLADET

Leder VM-serien igen

STOCKHOLM

Två raka missade finaler i speedwayens GP-serie var nog.

På Stockholm Stadion visade Tony Rickardsson att den lilla formsvackan bara var tillfällig.

Svensken vann tävlingen - och leder nu VM-serien igen.

Rickardsson tog starten i finalen och körde sedan enkelt ifrån de övriga.

Segern var överlägsen, och väldigt imponerande.

Annars började inte kvällen lika bra för Rickardsson.

Han kom "bara" trea i sitt första heat, och han verkade inte ha kommit ur den lilla svacka i formen som den regerande världsmästaren haft på sistone.

Tony leder totalt

Fast när det väl gällde var Tony, som vanligt, snabb.

Han tog sig behärskat fram till semifinalen, och väl där kom han bara iväg som trea. Men redan på den bortre rakan körde han om Leigh Adams och tog sig till final - sin första sedan årets andra VM-deltävling (Bydgoszcz, Polen).

Tony har nu 96 poäng i sammandraget, mot Ryan Sullivans 94.

Mikael Karlsson tog sig även han säkert vidare fram till semifinalen. Han vann sina två heat i huvudtävlingen enkelt men i semifinalen lottades han att starta från den svårkörda ytterbanan.

"Micson" kom i väg som fyra och under jakten upp i fältet kraschade han ganska våldsamt ett varv från mål och fick nöja sig med en delad sjundeplats i sammandraget.

Men Karlsson var i gott sällskap.

Sullivan missade finalen

Även VM-ledaren Ryan Sullivan missade finalen, och fick nöja sig med 11 VM-poäng och 94 sammanlagt.

Den högljudda publiken på Stockholm Stadion hade annars stora förhoppningar på de sex svenska åkarna.

Rospiggarnas talang Andreas Jonsson, med en stor egen hejarklack på plats, inledde strålande.

Han vann sina två första heat överlägset, det första efter att mycket vackert ha kört om VM-ledaren Ryan Sullivan i utgången av startkurvan.

Men när semifinalplatsen skulle säkras satsade Andreas lite för hårt. Han var först in i startkurvan men sist ut. I sin jakt på de ledande försökte han för mycket, cykeln stegrade sig och Jonsson ramlade bakåt medan cykeln fortsatte framåt.

Han fick en chans till i heat 22, men då gick kedjan av när han låg tvåa - och tävlingen var över för den unge talangen.

Peter Karlsson, som fått ett wild card till tävlingen, gjorde mycket bra ifrån sig. Han vann två heat och tog sig sånär till semifinalen. Efter att ha legat trea i hela det 21:a heatet körde han om Leigh Adams på den bortre rakan under det sista varvet. Men satsningen var lite för hård, och Karlsson körde in i luftkuddarna bredvid banan. Trots allt en niondeplats för Karlsson.

De övriga två svenskarna i tävlingen, Niklas Klingberg och Freddie Eriksson, fick inte till det.

Niklas Klingberg kom på 15:e plats (fem VM-poäng) medan Rospiggarnas Freddie Eriksson, som fick det andra frikortet till tävlingen, kom först på 19:e plats.

Niclas Johansson/TT