Mattsson vann i efterlängtad comeback

SPORTBLADET

OS-medaljören Sofia Mattsson är tillbaka på brottningsmattan.

Under SM i Stockholm gjorde hon comeback efter ha blivit mamma i november, och det blev seger direkt.

– Det var jätteroligt att vara tillbaka på mattan, man har saknat det, säger 28-åringen.

Under OS i Rio för två år sedan vann Sofia Mattsson sensationsartat ett brons efter bara några veckor innan skadat knät.

Efter bronssuccén 2016 blev året därpå betydligt lugnare rent tävlingsmässigt. I november 2017 blev Mattsson nämligen mamma för första gången.

”Tränat på under graviditeten”

Nu, bara tre månader senare, är hon tillbaka i match. Under fredagskvällens första SM-omgång i damernas 55-kilosklass, drog Gällivarestjärnan på sig tävlingsdräkten igen.

– Jag hade inte planerat vara med i SM egentligen, men jag har tränat på fullt ut med de andra den senaste tiden och kände att när jag ändå skulle hit så kan jag lika gärna vara med och tävla. Tävlingsmänniska som man är siktar man såklart på guld nu, säger Sofia Mattsson.

1 av 3 | Foto: Andreas Bardell

Och den femfaldiga EM-guldmedaljören vann direkt. För motståndet stod Nova Bergman från Klippans BK, men trots den långa tävlingsfrånvaron var det aldrig något snack om saken.

Mattsson vann på fall efter knappt 20 sekunder.

– Det kändes bra, känslan sitter där. Jag har haft en bra graviditet och tränat på i olika hög grad ända fram till My föddes. Det var bara under de första månaderna som det blev brottning och sedan dess har jag kört mycket intervaller. Men som elitidrottare känner man sin kropp väldigt väl och det har känts bra.

Framtidsplaner

Under lördagen avgörs det om Mattsson vinner ytterligare ett SM-guld. Siktet framöver är annars inställt på större tävlingar.

– Jag planerar att börja tävla internationellt under sommaren och huvudmålet i år är VM i oktober, men nu finns det en tredje person hemma som bestämmer också.

– Sedan har jag såklart OS i Tokyo 2020 med i bakhuvudet, säger Mattsson leende.

ARTIKELN HANDLAR OM