Anfallarnas skräck

SPORTBLADET

Carl-Johan Björk: ”Legion of Boom” får Seattle att våga drömma om en ny titel

1 av 3 | Foto: AP
mästarklass Thomas, Sherman, Chancellor och Maxwell bildar det sista ledet i Seattle Seahawks fruktade försvar. De regerande mästarna går in i NFL-slutspelet nästa helg.

På 90-talet spred Legion Of Doom skräck i NHL-rinkarna.

Philadelphias tunga kedja med Eric Lindros, John LeClair och svensken Mikael Renberg sköt och tacklade sönder motståndet med sin fysiska stil.

På 10-talet är det Legion Of Boom i NFL som gäller – Seattle Seahawks fyra man starka försvarsmur av cornerbacks och safeties.

Byron Maxwell, Richard Sherman, Kam Chancellor och Earl Thomas styrs av den defensiva koordinatorn Dan Quinn vars försvarstaktik gör att de näst intill alltid är i bra position att göra stora spel.

Legion Of Boom är den viktigaste anledningen till att Seattle Seahawks vågar drömma om att bli det första laget att försvara Super Bowl-titeln sedan New England Patriots 2005.

Men i en final kan de bli attackerade av ett gäng gulsvarta mördarbin.

I helgen avgörs nämligen de fyra wild card-matcherna i slutspelet. Och i AFC förväntas Pittsburgh Steelers bli för giftiga för Baltimore Ravens. Lagets offensiv leds av Killer B’s, det vill säga Ben (Roethlisberger), (Antonio) Brown och (Le’Veon) Bell.

Quarterbacken Roethlisberger har passat 4 952 yards och 32 touchdowns. Big Ben kallad, har siktet inställt på sin tredje Super Bowl-ring.

Ingen Bell, men Brown briljerar

Och han letar ständigt efter sina ilsket surrande kamrater Brown och Bell. Den senare är en av de mest dynamiska running backarna i ligan, snabb och stark, vilket han drar nytta av när han bryter igenom den defensiva linjen. Han är även otroligt giftig i passningsspelet. Andraårsspelaren Bell är här för att stanna – en framtida super- stjärna. Kvällens match mot Baltimore missar han dock på grund av en knäskada.

Brown har blivit en av ligans främsta wide receivers. Han kan allt, korta och djupa mottagningar och screens. Med 129 mottagningar, 1 698 yards framåt och 13 touchdowns är det hans bästa år i ligan hittills.

Alla snackar om Cowboys

Men som så ofta i NFL handlar mycket om Dallas Cowboys, ”Amerikas lag” som alltid har enorm talang, men som år ut och år in sviker. Men nu har en förvandling skett, till en tung motståndare att möta i slutspelet. Quarterbacken Tony Romo har ständigt varit ifrågasatt sedan han ersatte Drew Bledsoe 2006. Men ingen kan ifrågasätta hans tuffhet. Inte ens en nyopererad rygg kan dämpa hans okuvliga vilja att vinna.

En härligt amerikansk story

Men Cowboys framgångar handlar om mer än bara Romo. De har hittat en anfallskemi och spelar äntligen som ett lag, inte elva individer som enbart tänker på sig själva och sina löner.

Men visst skulle Tony Romo vara en härlig story i amerikansk anda om han som hånad och skadad underdog leder Cowboys ända till Super Bowl.

Carl-Johan Björk

ARTIKELN HANDLAR OM

NFL