Aregawi: ”Tänker bara på guldet”

SPORTBLADET

Talar ut om den turbulenta säsongen

ZÜRICH. Privat har hon gått igenom en skilsmässa och på banan har hon kämpat med magproblem, skador och en ny tuff motståndare som besegrat henne upprepade gånger. 

Men väl på plats i Zürich har Abeba Aregawi, 24, bara fokus på en sak:

– Vad tror ni jag tänker på? Guldet!, skrattar hon när hon möter pressen två dagar för EM. 

Det var en märkbart avslappnad och glad Abeba Aregawi som precis kommit till Zürich. Tillsammans med tolken Wessen Beshah berättade hon om en ovanligt motig säsong. 

Hon kommer hit utan sin före detta make Henok Weldegebriel, som hon fortfarande säger tränar henne i Etiopien. Enligt förbundskapten Karin Torneklint så är det ett beslut taget av Abeba själv som är fårordig när det gäller hur de privata problemen påverkat hennes löpning. 

– Självklart påverkar det privata också. Men det är ingenting jag vill gå tillbaka och tänka på, men det påverkar, säger hon.

”Jag var stressad”

Men förlusterna mot holländskan Sifan Hassan i juli tror hon orsakas mer av de mediciner hon tagit mot magproblemen som bland annat fick henne att spy precis före VM-försöken i Moskva.

– Det handlar nog om det som hände innan Paris. Jag var rätt stressad, det handlade nog om resorna, jag var utmattad och sen hade jag tagit medicin för magen också, säger hon och fortsätter: 

– Jag tror medicinen var ganska stark och då behöver man vila. Men jag vilade inte utan tränade hela tiden, och när jag tävlade blev det en ond cirkel.

Efter tävlingarna i USA så har Aregawi slutat med medicinen men magen är mycket bättre, berättar hon. Men precis när allt kändes bra åkte hon på en fotskada bara dagarna för SM i början av augusti. 

– Jag vrickade foten. 

– Jag tog det lugnt i fyra dagar, men sen har jag försökt springa mer och mer.

”Inte spelat roll...”

Hur har det påverkat formen? 

– Jag var i bra form innan det hände så jag tror inte det har spelat så stor roll. 

Bra form behöver Abeba Aregawi vara i om hon ska slå Sifan Hassan som toppar världsårsbästalistan. Men något ordkrig är knappast att vänta, Aregawi är noga med att poängtera att det är fler löpare i tävlingen och att hon fokuserar på sig själv.

– Hon är stark, men ingenting är omöjligt. 

– Alla medtävlande tävlar på samma villkor, man vill vara bäst för sitt land. Jag vill vara bäst för mitt land och vi går in i tävlingen med samma vilja. 

På frågan vad hon tänker på så här två dagar före 1500-metersförsöken börjar hon nästan skratta högt innan hon svarar: 

– Vad tror ni jag tänker på? Guldet!  

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott