Kiels mittnior slår allt – är tidernas bästa

SPORTBLADET

Kiel gör som Bayern München – söndrar och härskar.

Superlagets monsterbesättning på mittnio är nog den främsta vi sett på en position i handbollshistorien.

Den här säsongen kan Kiel inte komma och snacka om mellanår.

Sportbladets Johan Flinck.

Inför fjolårssäsongen förklarade Kiels tränare Alfred Gislason att det skulle bli ”ett mellanår”.

Det slutade med ligaguld och Champions League-final.

Men visst, allting är ju relativt: man vann ligan först i sista omgången på målskillnad efter stor dramatik (till skillnad från de två föregående åren då man sopat hem ligan överlägset), missade tyska cupens Final 4 och förlorade både supercupfinalen och, som sagt, Champions League-finalen mot ärkerivalen Flensburg.

I dag inleds en ny Bundesligasäsong och Gislason och Kiel kan inte komma och snacka om ”mellanår” igen.

Inte efter de värvningar man har gjort.

Kiel har länge kunnat jämföras med Bayern München: två tyska storklubbar som dominerar i Bundesliga, som både älskas och hatas i hemlandet och som alltid är långt framme i Champions League.

Köper sönder rivalerna

Det senaste året har Kiel också tagit efter bayrarnas värvningsstrategi: ”söndra och härska”. Man köper helt enkelt sönder de värsta ligakonkurrenterna.

Bara de två senaste säsongerna har Bayern München värvat VM-finalhjälten Mario Götze och skyttekungen Robert Lewandowski från värsta rivalen Borussia Dortmund. Till årets säsong har Kiel värvat Hamburgs båda mittnior Domagoj Duvnjak och Joan Canellas samt Flensburgs högernia Steffen Weinhold. Och det är redan klart att till nästa säsong kommer Rhein-Neckar Löwens målvakt Niklas Landin.

Ja, Kiel tar till och med denna strategi ett steg längre då man till nästa år lockat över Rhein-Neckar Löwens vd Thorsten Storm.

Jag pratade med Kiels högersexa Niclas Ekberg om det här.

– Visst sticker det i ögonen på folk men vi är också ett jäkligt viktigt lag i Tyskland. Vi fyller hallarna nästan överallt, säger Ekberg, vilket han förstås har rätt i.

Det finns fler vinster med att värva från konkurrenterna, vilket Ekberg också nämner, i stället från utlandet: nyförvärven har redan integrerats i Tyskland och Bundesliga.

Med värvningarna av Duvnjak och Canellas är Kiels mittniobesättning ett kapitel för sig i år då man sedan tidigare har Aron Palmarsson och Rasmus Lauge där.

Nu går Lauge skadad till november och Palmarsson lämnar Kiel efter säsongen för Veszprem i Ungern. Men omständigheterna har gjort att vi nog aldrig tidigare har sett en sådan besättning på en och samma position i ett lag i handbollens historia. I Duvnjak, Canellas och Palmarsson har man nog tre av världens fem-sex bästa mittnior just nu och Lauge är väl topp-tolv i alla fall.

Favoriter överallt

Skulle det sedan av någon anledning kärva på positionen så kan de ju alltid slänga in vänsternian och lagkaptenen Filip Jicha i mitten, där han spelat mycket under sin karriär.

Vilka besättningar i historien skulle kunna matcha Kiel på mittnio i år? Efter att frågat runt lite bland de med längre perspektiv än undertecknad så har jag några alternativ här intill. Men Kiels mittnior i år slår nog allt ändå. Man säkrade årets första titel (tyska super- cupen) redan i tisdags och får finna sig i att vara favoriter i allt man ställer upp i år.

•••

Utmanare, om man nu kan prata om sådana, är, precis som i fjol, Flensburg och Rhein-Neckar Löwen, båda med klart mindre budgetar än Kiel.

•••

För första gången på fem år sjunker antalet svenskar i världens bästa liga men jag tar inte det som ett orostecken. Handlar mest om tillfälligheter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll