Sverige får EM 2020 – final på Tele 2 Arena

Av: Jimmie Larsson

Publicerad:
Stefan Lövgren.
Stefan Lövgren.

Handbollen utökar till 24 lag i EM 2020.

Den första turneringen med fler länder spelas i Sverige, Norge och Österrike – med finalspelet på Tele 2 Arena.

I morgon väntas europeiska handbollsförbundet rösta igenom förslagen.

– Det ska mycket till om vi inte får igenom det, säger handbollsförbundets general manager Stefan Lövgren.

Sverige sökte först EM 2020 på egen hand, i konkurrens med Norge och Österrike.

Turneringen var tänkt att avgöras med 16 lag. Men då en majoritet av europeiska handbollförbundets medlemsländer vill se en utökning av EM till 24 lag ställde förbundet frågan om inte Sverige, Norge och Österrike kunde arrangera mästerskapet tillsammans.

Nu är upplägget klart – och om allt går i lås avgörs två grupper i vardera land. Sverige och Österrike tar sedan hand om varsin grupp i mellanrundan medan finalspelet avgörs på Tele 2 Arena i Stockholm.

– Som gammal idrottsman vill man inte ta ut segrar i förskott, men förslaget har gått igenom alla kommittéer och fått godkänt. Det ska väldigt mycket till om vi inte får igenom detta, säger Stefan Lövgren.

Positiv till expansion

Inga andra länder konkurrerar med en ansökan, men medlemsländerna måste godkänna upplägget. Både utökningen av antalet lag och värdskapet för 2020 röstas med all säkerhet igenom under helgen på förbundets konferens i Irland.

– Jag ser det som en stor utmaning att vi får vara en av de länderna som arrangerar med 24 lag för första gången, speciellt som vi har merparten av turneringen, säger Stefan Lövgren.

Han tycker att en EM-turnering med 24 lag är rätt väg att gå.

– Tittar vi på den europeiska handbollen finns det kvalitet i långt mer än 16 lag. Det är ett bra sätt att utveckla och sprida sporten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN