SVT-profilen Roger Blomquist död efter sjukdom

Av: Jimmie Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6
Roger Blomquist. Foto: Bildbyrån

Välkände sportkommentatorn Roger Blomquist har avlidit efter en tids cancersjukdom.

Blomquist blev 57 år.

– Våra tankar i denna stund går i första hand till Rogers familj, hans släkt och vänner, säger sportchefen Per Yng till SVT:s hemsida.

SVT-kommentatorn Roger Blomquist har varit en del av kanalens sportredaktion i 27 års tid.

Blomquist inledde sin journalistiska bana på Upsala Nya Tidning och gick därefter vidare till Enköpings-Posten innan han kom till SVT 1987.

Blomquist är välkänd från kanalens sportsändningar och har bland annat guidat tittarna genom golf, konståkning, handboll, simhopp och ridsport.

Lämnade återbud

2012 skulle Blomquist kommentera simhopp och gymnastik vid olympiska spelen i London. Men kort före mästerskapet kom beskedet att han tvingades lämna återbud. Kommentatorn berättade för Sportbladet att han drabbats av en tumör i tjocktarmen.

– Det var en chock, naturligtvis. Jag har hållit igång bra, så jag och min familj reagerade starkt, sa Blomquist då.

Stora delar av tjocktarmen opererades bort och Blomquist påbörjade en cellgiftsbehandling.

Kollegorna gav honom sitt fulla stöd i kampen mot den otäcka sjukdomen.

Kommentatorn tog sig tillbaka till yrket och den gångna säsongen ledde han exempelvis flera matcher i handbollens elitserie i SVT.

Åkte hem

Men cancern kom tillbaka. Så sent som för några veckor sedan var Blomquist på plats i franska Normandie för att kommentera ryttar-VM mellan 23 augusti och 7 september. Men mot slutet av mästerskapet tvingades Blomquist åka hem på grund av sjukdom.

Nu går SVT ut med att kollegan gått bort.

– Vi har förlorat en kollega och vän, en man som företrätt sina arbetskamrater fackligt och en kille som alltid bjudit på sig själv både privat och i sin kontakt med publiken. Det känns oerhört tungt i dag, säger Kjell Andersson, evenemangschef på SVT Sport till kanalens hemsida.

SVT:s sportchef Per Yng minns Roger Blomquist som en ”breddens mästare”.

– Dans, golf, fotboll, handboll, short track och scotercross är bara några av alla de sporter han satte extra färg på via sitt personliga sätt att kommentera. Roger jobbade också i perioder som redaktör. Han var en kämpe av renaste vatten och också en lojal lagspelare, säger Per Yng.

Roger Blomquist blev 57 år, han efterlämnar fru och två barn.

VÄNNERNA OM SORGEN AV ROGER BLOMQUIST.

Publicerad: