F1 ändrar schemat - för att undvika krock med VM i fotboll

1 av 2 | Foto: Darko Bandic / TT / NTB Scanpix
Österrikes GP kommer köras 1 juli, ett av tre lopp som körs tre veckor i rad.

avAnna Andersson

SPORTBLADET

VM-sommar? Javisst.
Både när det gäller fotboll - och Formel 1.
Men F1 gör allt för att undvika en stor kollision.

Fotboll är stort, ett VM-år är det ännu större - och dessutom är det gigantiskt i två av de länderna vars förare slåss om VM-titeln i Formel 1.
I Lewis Hamiltons Storbritannien och Sebastian Vettels Tyskland.
Där slåss tv-bolagen om tittarna och för att undvika en stor förlust inleder F1 sommaren med ett riktigt racemaraton. Från och med helgens tävling i Kanada ska mästerskapet köra fyra deltävlingar på fem veckor. Sedan väntar två veckors paus i samband med VM-finalen i fotboll och därefter genomförs ytterligare två lopp på två veckor.
Ett sådant mastodontprogram har sporten aldrig tidigare upplevt.
Fotbolls-VM har gett oss ett mycket ovanligt problem, sa F1:s sportchef Ross Brawn till tyska Sky när årets tävlingsschema presenterades.
– Finalen ligger på eftermiddagen och det hade varit väldigt orättvist om vi hade kört en VM-deltävling den dagen.

F1 ändrar schema för att undvika VM i fotboll 2018

För att undvika kollisionen tävlar F1 tre helger i rad, från midsommar till den 8 juli - för att sedan göra ett uppehåll över en helg. Därefter avgörs tävlingarna i Tyskland och Ungern helgerna efter varandra innan samtliga fabriker stängs i augusti.
– Den här situationen kunde vi bara lösa genom att tävla tre veckor i rad, men det är ingenting som vi vill göra om, sa Brawn till Sky.
– Detta är en nödlösning.

Vill inte riskera minskade publiksiffror

Loppen i Europa startar klockan 15.10, VM-finalen i fotboll klockan 17.00. Det gör att det blir en kollision med försnack och avgörandet i racet - något som kan bli riktigt kostamt för F1. Om en VM-deltävling har katastrofalt dåliga tittarsiffror påverkar det hela säsongens publiksiffra och det blir svårt att nå ett plus sett till årets totala antal tv-tittare.
Den siffran är viktig för ägarna Liberty Media som tog över F1 förra året och jobbar hårt för att presentera framgångsrika siffror. Formel 1 står inför stora förändringar de kommande åren, det finns varken några kontrakt med teamen eller något gällande regelverk efter 2020.
Den frågan måste lösas snarast möjligt - och då kan man inte riskera att VM-finalen i fotboll raserar hela säsongens tittarsiffror.
Istället gör F1 allt för att undvika en stor kollision.

Sportbladets stora F1-guide 2018 - alla datum, tider, lopp och banor

Lista: Sju snabbaste banorna i formel 1 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1