Stina Nilsson tvåa i Drammen – Maiken Caspersen Falla vann sprinten igen

avPetra Thorén, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

DRAMMEN/STOCKHOLM. Stina Nilsson förlorade sprintduellen mot Maiken Caspersen Falla i Drammen.

Därmed ser hon även ut att få ge sig mot norskan i den totala sprintcupen.

– Jag ser det nästan som avgjort. Det är bara att gratulera, säger Stina Nilsson.

Stina Nilsson gjorde succé på OS och kom hem från Sydkorea med totalt fyra medaljer. Svenskan vann bland annat guld på sprinten före norskan Maiken Caspersen Falla.

I världscupen i sprint är rollerna dock omvända. Efter att norskan vunnit både helgens fristilssprint i Lahtis och dagens klassiska sprint i Drammen har hon skaffat sig en näst intill ointaglig ledning i sprintcupen inför avslutningen i Falun.

Stina Nilsson fick slita hårt i finalen i Drammen och inför upploppet såg det ut att stå mellan Maiken Caspersen Falla och ryskan Natalia Nepryaeva. Stina Nilsson kom dock starkt på slutet och var tvåa i mål – en sekund och 30 hundradelar efter Caspersen Falla.

– När jag är i bra form tycker jag att det är skönt att ligga långt fram, och då blir det lätt så att jag hamnar lite längre bak när jag inte har det överskottet. Det funkade i dag, jag tog mig fram i de luckor som fanns, säger Stina Nilsson efter loppet.

Glad att fortfarande vara på pallen

Efter dagens tävling ligger Maiken Caspersen Falla 48 poäng före Stina Nilsson i sprintcupen. En seger i den sista tävlingen i Falun ger 50 poäng. Därmed krävs det inte bara att Stina Nilsson vinner där utan även att norskan misslyckas helt.

Nilsson har dock inga förhoppningar om att kunna gå om.

– Jag ser det nästan som avgjort. Det är bara att gratulera, det ska mycket till för att det ska ske någon ändring, säger hon.

– Jag är glad att jag fortfarande kan vara på pallen när formtoppen egentligen ligger bakom mig. Jag var i min absolut bästa form under OS och det är jag jättestolt över. Så det är kul att fortfarande kunna prestera bra så här sent på säsongen, fortsätter hon.

Falla: Inte avgjort

Maiken Caspersen Falla var nöjd med dagens seger.

– För mig var det bästa som kunde hända att komma före Stina i dag. Jag vill väldigt gärna vinna sprintcupen.

Hon vill dock inte ta ut segern i förskott.

– Det är inte avgjort. Då hade jag behövt ha över 50 poängs ledning och det har jag inte.

Att Stina Nilsson vann OS-guldet tror norskan kan spilla av sig på svenskans insatser i världscupen.

– Jag vann inte i OS och man kanske kan få en urladdning med det och vara nöjd. Och det förstår jag väldigt väl. För Stina var extremt stark i OS. Hon fick med sig många medaljer så det är är inte så konstigt om man är urladdad av det och kan ha svårare att kämpa, säger Falla som inte tycker att hon träffade fel med formen under mästerskapet.

– Jag var väldigt nöjd med OS. Jag jobbade hårt för medaljerna, säger Maiken Caspersen Falla som vann silver i sprint och brons i teamsprint.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Näst bästa svenska blev Hanna Falk. Sprintspecialisten, som kom trea i helgens sprint i Lahtis, slogs ut redan i semifinal i Drammen.

– Jag blev lite instängd på upploppet, man jag valde ju spår själv. Det kändes som att jag ville åka fortare, men det fanns ingenstans att ta vägen. Det var lite frustrerande.

Så krafterna fanns där?

– Jag är väl lite sliten, men jag gör det jag kan med kroppen i dag. Jag var lite piggare i Lahtis, men det var skejt också. Det blir lite annorlunda här, det var svåråkt och löst. Det är som att jag gör små kratrar i snön. Ju mer jag trycker, desto mer faller det undan.

Publicerad: