Halfvarsson om OS-bakslaget: ”Har bränt mig för mycket”

avPetra Thorén

Publicerad:
Foto: Andreas Hillergren/TT NYHETSBYRÅN

OS blev en tung erfarenhet för Calle Halfvarsson.

Skidåkaren har nu ringat in orsaken till motgångarna.

– Det som jag har kommit fram till är att jag bränt mig för mycket i träning, säger han till Sportbladet.

Calle Halfvarsson, 28, har varit hemma i Falun och laddat om efter sin tuffa OS-resa.

Skidåkaren, som var Sveriges stora hopp på herrsidan, fann aldrig formen inför eller under mästerskapet. Han bröt två lopp, skiathlon och femmilen, tvingades ge sig i medaljkampen i teamsprinten och gjorde taktiska misstag i den individuella sprinten.

Han kallade sin egen insats för bedrövlig och lämnade Sydkorea med flera frågetecken.

En del av dem har han rätat ut efter hemkomsten:

– Vi är helt säkra på att det inte är något medicinskt. Jag tror jag vet vad det handlar om, det är inga konstigheter och ganska enkelt men inte för mig..., säger Calle Halfvarsson.

Vill du utveckla?

– Jag tror att jag har kört lite för hårt på fel tillfällen. När vi är helt säkra på att det inte är något medicinskt blir allt annat spekulationer, men det som jag har kommit fram till är att jag har bränt mig för mycket i träning och därför inte kommit i bra slag. Jag har känt mig mer urladdad än pigg.

Var det inför OS eller tidigare under säsongen?

– Jag tycker att jag har haft känslan under hela säsongen. Jag har varit trött i kroppen, energin har bara sjunkit. Vad det har berott på kan man spekulera i, man ska köra hårt men det gäller att göra det vid rätt tillfällen, säger Calle Halfvarsson och fortsätter:

– Vi ligger på gränsen eller så nära den som möjligt. Jag kan ha gått över den. Det är den enda förklaringen för mig själv när jag hamnat i detta.

Ska rädda säsongen

Calle Halfvarsson har efter OS tagit det lugnt och fått tid att reflektera. Han valde att stå över tävlingarna i finska Lahtis helgen som passerade.

– Det var tomt efter mästerskapet, främst efter femmilen. Det var rätt jobbigt, innan man kom hem. Sen var det skönt att få vara hemma och ladda om och tagga till. Det känns som att det var bra att få de dagarna, säger han.

Onsdagens sprint, klassisk stil, i Drammen blir hans första lopp efter OS. Och lusten att tävla finns där.

– Jag har inte tävlat sedan i OS och det gick ju inte så bra där... När jag går in nu vet jag inte hur formen är, men när jag står där kommer jag att vara taggad och vill vara på pallen. Jag är inställd på att det blir tufft fast det är kul att tävla i Drammen, säger Calle Halfvarsson på telefon från Norge.

Han väljer dock att avstå helgens femmil i Holmenkollen, Oslo, för att samla kraft inför världscupsavslutningen i Falun den 16-18 mars.

– Jag måste få bra återhämtning fram till Falun och rädda det sista av säsongen, säger 28-åringen.

I det svenska laget gör också Teodor Peterson och Oskar Svensson den första tävlingen sedan OS.

Publicerad: