Kajsas varning till ryske presidenten

avEmil K Lagnelius

Kajsa Bergqvist är beredd på verbal fajt

Foto: Jimmy Wixtröm.
Kajsa Bergqvist intervjuas av Sportbladets Emil Karlsson.

MOSKVA. Se upp, Vladimir Putin, 60!

Kajsa Bergqvist, 36, har landat i Ryssland – och hon är beredd på en verbal fajt om hon möter den ryske presidenten i vip-logen på Luzjnikistadion.

– Putin är verkligen inte min idol och träffar jag på honom ska jag nog tala om det för honom också.

Kajsa Bergqvist landade i Moskva på onsdagskvällen och åkte direkt till svenska ambassaden för mingel, bland annat med prins Daniel och delar av friidrottslandslaget.

Sportbladet fick en längre pratstund med den förra höjdhoppsstjärnan, som under VM är representant både för det svenska och internationella friidrottsförbundet.

”Blir jätteglad”

Kajsa, som 2011 berättade om sin kärlek till flickvännen Kristina, gläds över Emma Green Tregaros aktion att på Instragram lägga ut en bild på sina regnbågsfärgade naglar.

– Jag tror inte på att individuella idrottare ska bojkotta av politiska skäl, men alla har en möjlighet att uttrycka sig och på olika sätt ta ställning. Det är fantastiskt att hon väljer att göra det, för det är väldigt lätt att välja att inte göra det. Man kanske kan tycka att det är besvärligt. Även om det är en liten grej som att måla naglarna så är det jättebra. Jag blir jätteglad, säger Kajsa Bergqvist.

Visste du om att Emma skulle göra så?

– Nej, jag såg det nyss. Det var starkt av henne för det är en bedrövlig utveckling som håller på att ske här. Det handlar om mänskliga rättigheter. Det är viktigt att killar och tjejer som inte nödvändigtvis är homo går ut och markerar att vi tycker att det här är fel. De tar ställning, och det tycker jag är så jävla bra.

”Inte vara rädd säga sin mening”

De nya lagarna mot ”homosexuell propaganda” gör det straffbart att sprida information om homo- och bisexualitet till minderåriga i Ryssland. Åskådare som visar en ”otraditionell relation” omkring minderåriga, eller har symboler som regnbågsflaggor, kan fängslas i 15 dagar eller portas från OS och fotbolls-VM.

När Kajsa Bergqvist får höra att flera Tre Kronor-spelare, med Henrik Zetterberg i spetsen, gått ut i Sportbladet och fördömt Rysslands nya ”antihomo-lag” skiner hon upp.

– Det är sånt som betyder nånting. Alla som vågar ta ställning öppet applåderar jag. Man ska inte vara så rädd för att säga sin mening.

Hur hade det känts för dig, om du fortfarande var aktiv, att komma till ett land som Ryssland?

– Jag lever i en homosexuell relation nu, om jag hade gjort det när jag var aktiv så hade jag sett till att markera vad jag tycker om det.

Hur då?

– Det kan jag inte svara på, men jag hade definitivt gjort nånting. Att det finns en uttalad policy och lag, som det gör här, det är för mig helt obegripligt.

Funderade på att inte åka

Putin är inte din idol?

– Nej, Putin är verkligen inte min idol. Och träffar jag på honom i ”vip:en” ska jag nog tala om det för honom också.

Hur känns det för dig att åka till Ryssland?

– Det var väldigt delade känslor kring det. Jag funderade på att skita i det. Men jag markerar genom att sitta och prata med er.

Vad säger du om att Ryssland får arrangera VM?

– Det är en fråga helt för sig. Men jag tycker att det är otroligt viktigt att man tar ställning. De individuella idrottarna, som har haft det här som sitt stora mål, ska inte behöva straffas genom en bojkott – för idrotten är det mest förbrödrande och försystrande som finns när man tänker på att olika religioner och människor från hela världen kommer tillsammans och tävlar, men ändå är vänner efteråt.

Du är alltså inte för en bojkott av VM och OS i Ryssland?

– Nej, däremot tycker jag att det är fantastiskt när individer gör skillnad. På förbunds- och regeringsnivå måste man markera. Bojkott är inte rätt väg, men man måste markera starkt.

”Ny kärlek till friidrotten”

Kajsa Bergqvist är van vid att vara i hetluften när det är VM. Först som friidrottare, på senare tid som expert.

Hur känns det att inte få vara expert eftersom det är TV4 som sänder VM?

– Det ska bli skönt det också. Det jag kommer sakna är att se allt med expertögon, eftersom man suttit med i sändningarna från morgon till kväll. Nu kommer jag sitta på läktaren, det blir annorlunda.

Saknar du att vara i hetluften?

– Ja, det finns stunder då jag saknar att vara ute på banan, men jag börjar vänja mig. Det är sex år sedan jag la av och direkt efteråt ville jag ha lite distans från allt. Men de senaste åren har jag varit med som expert i SVT. Då har jag fått en ny kärlek till friidrotten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott