’Kan banan i sömnen’

avAnna Andersson

Publicerad:

Flera sekunder efter och fast i botten – men nu är Marcus Ericsson hemma igen: Det känns lugnare

1 av 3

BARCELONA. Turnén i Asien och Australien var tung.

Nu väntar Marcus Ericsson på vändningen.

– Här är jag på hemma­plan, nu är vi på banor som jag kan i sömnen, säger han.

Inför Spaniens GP på Circuit de Catalunya utanför Barcelona är Marcus Ericsson positiv, trots att han har haft en tung inledning på säsongen och trots att gårdagens träningspass var allt annat än framgångsrika.

– Det känns bra att vara i Europa igen, som om jag är på min hemmabana. Detta är den banan som jag har kört flest varv på i olika serier, säger han till Sportbladet.

– Det har varit en väldigt tuff start på säsongen och vi har kört på ställen där jag inte har varit tidigare. Nu är vi i Europa, allt känns lugnare och jag har blivit varm i kläderna.

För att träffa Marcus Ericsson inför Barcelonas GP måste man vandra igenom paddock, området bakom garagen, där alla stall har slagit upp sina stora trailers. Flera av dem är flera våningar höga och de har solterrasser på taket.

Trängs längst bort

Mercedes har ett gigantiskt, flyttbart, trevåningshus med tonade fönsterrutor och där inne finns förutom mötesutrymmen och en bar även förarnas egna loger med tillhörande sängar.

Raden av tjusiga motorhomes inleds med just VM-ledande Mercedes, därefter följer Ferrari som har två olika hus och Red Bull som delar ett enormt trevånings med Toro Rosso, men ju längre du kommer på gatan ju mindre påkostade är motorhomen och ju mindre är stallen som äger dem.

Längst ner på gatan återfinns Marcus Ericssons Caterham, stallet som kämpar med Marussia om den näst sista platsen i mästerskapet. Inför säsongens femte GP-deltävling hade stallet bland annat med sig nyheter till fram- samt bakvinge och man hade stora förhoppningar inför gårdagens träningar. Trots det var båda bilarna flera sekunder från toppen.

”Är frustrerande”

– Vi måste analysera hur vi ska få mer grepp på banan, titta på datorn och det kan ta hela kvällen och natten, som det nu är glider bilen bara runt. Körmässigt fungerar det för mig eftersom jag bara var två tiondelar efter min teamkollega, men vi måste hitta rätt inställningar och få ner tiderna för att kunna konkurrera, säger Marcus Ericsson.

– Det är frustrerande när vi hoppades på att gå framåt, men står kvar medan de andra utvecklas. Det är bara att knyta näven i fickan, visa att jag kan göra ett perfekt lopp och knäppa teamkollegan. Det är på tiden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1